Quantcast
FT για ρωσικό πετρέλαιο: Συνωστισμός από τάνκερ στα στενά του Βοσπόρου λόγω πλαφόν - enikonomia.gr
share

FT για ρωσικό πετρέλαιο: Συνωστισμός από τάνκερ στα στενά του Βοσπόρου λόγω πλαφόν

δημοσιεύτηκε:

Περίπου 19 πετρελαιοφόρα δεξαμενόπλοια ήταν αγκυροβολημένα τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου κοντά στα στενά των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας, δηλαδή του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων μετά την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου για τις θαλάσσιες εξαγωγές. Αυτό συνέβη επειδή η Τουρκία ζήτησε να υπάρξουν εκ νέου  βεβαιώσεις για την ασφαλιστική κάλυψη των πλοίων.

Οι κυρώσεις

Σημειώνεται ότι τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ρωσικό αργό πετρέλαιο δεν επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση στη δυτική ναυτιλιακή ασφάλιση μόνο εάν η τιμή του πετρελαίου πουληθεί κάτω από το πλαφόν των 60 δολαρίων το βαρέλι, σύμφωνα με τις κυρώσεις της ΕΕ που εφαρμόστηκαν από τη Δευτέρα. Επίσης επισημαίνεται πως το πλαφόν αυτό μπήκε για να διατηρηθεί η ροή του πετρελαίου αλλά και για να μειωθούν τα έσοδα της  Μόσχας. Μάλιστα τέσσερα στελέχη της πετρελαϊκής βιομηχανίας  δήλωσαν πως η Τουρκία ζήτησε να δοθούν νέες βεβαιώσεις πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης για κάθε τάνκερ στα χωρικά ύδατα της χώρας. Ωστόσο το υπουργείο Μεταφορών της Τουρκίας δεν  ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα  αυτό.

Οι αντιδράσεις

Για τις απαιτήσεις που έχει η Τουρκία σχετικά με τα πλοία μίλησε ο Διεθνής Όμιλος P&I Clubs. Όπως είπε, το αίτημα της Τουρκίας ξεπερνά πολύ τις απαιτήσεις από αυτές που ζητούνται συνήθως γενικά. Δεν είναι εφικτό να υπάρξει εγγύηση για την ασφαλιστική κάλυψη των πλοίων ακόμη και σε περίππτωση που παραβιαστούν οι κυρώσεις πρόσθεσε.

Ωστόσο την ίδια ώρα ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Nick Shaw είπε στους Financial Times ότι το  P&I Clubs βρίσκεται σε  συνεχείς εποικοδομητικές συζητήσεις με τις αρμόδιες αρχές για για να επιλυθεί το πρόβλημα.

Στο θέμα της Τουρκίας  αναφέρθηκε και αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.  Οι ΗΠΑ  γνωρίζουν πώς η εφαρμογή της νέας πολιτικής της Τουρκίας θα μπορούσε να περιπλέξει την κίνηση των πλοίων μέσω των τουρκικών στενών, τόνισε  και πρόσθεσε ότι τις ανησυχίες αυτές εξέφρασε και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Brent: Πού βρίσκεται σήμερα η τιμή του

Βουτιά σημείωσε σήμερα η τιμή του brent μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού πετρελαίου, στα 60 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι  το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο τέθηκε σε ισχύ χθες. Όπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα του Investing.com, η τιμή του brent σημείωσε πτώση της τάξεως του 1,39 % και διαμορφώθηκε στα  81,53 δολάρια το βαρέλι.

 

 

 

 

 

 

 

.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.