Να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε μονομερείς μειώσεις δασμών σε αμερικανικά εισαγόμενα αγαθά ζητεί η ομάδα διαπραγματευτών της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας των Financial Times.
Παράλληλα διαμήνυσε πως εάν δεν υπάρξουν παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες στο θέμα των αμερικανικών «ανταποδοτικών» δασμών 20%, τότε δεν θα σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό .
Ο αντιπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας για το εμπόριο (USTR) Τζέιμισον Γκριρ αναμένεται να τονίσει στον Ευρωπαίο Επίτροπο Εμπορίου Μάρος Σέφτσοβιτς πως πρόσφατο «επεξηγηματικό σημείωμα» που υπέβαλαν οι Βρυξέλλες στην Ουάσιγκτον ενόψει των συνομιλιών είναι κατώτερο των αμερικανικών προσδοκιών, όπως αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη αρμόδια πηγή χωρίς ωστόσο να την κατονομάζει.
Μάλιστα σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΕ επιδίωκε να υπάρξει ένα συναινετικό κείμενο-πλαίσιο ως προς αυτό ενόψει των διαπραγματεύσεων, ωστόσο υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση για να γίνει αυτό μεταξύ των δύο πλευρών.
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σημειώνει πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει άμεσα το εν λόγω δημοσίευμα αλλά ούτε και η Κομισιόν και οι υπηρεσίες του USTR απάντησαν αμέσως ως προς αυτό.
Οι δασμοί
Οι ΗΠΑ επιβάλλουν τελωνειακούς δασμούς 25% στα αυτοκίνητα, στο αλουμίνιο και στον χάλυβα αλλά και δασμούς «βάσης» 10% σε σχεδόν όλα τα υπόλοιπα αγαθά που εισάγονται στην αμερικανική αγορά από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ μείωσαν προηγουμένως στο μισό τους «ανταποδοτικούς» δασμούς, 20% που ανήγγειλαν τον Απρίλιο για το διάστημα 90 ημερών προκειμένου να δοθεί περιθώριο στο να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις και να κλειστεί ευρύτερη συμφωνία.
Μάλιστα τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ ανέστειλαν ως αντάλλαγμα τους δασμούς που είχαν ανακοινώσει πως θα εφάρμοζαν ως αντίποινα για τους Αμερικανούς. Η Κομισιόν πρότεινε μηδέν δασμούς σε όλα τα βιομηχανικά προϊόντα εκατέρωθεν.
Οι διαπραγματεύσεις για το εμπόριο είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αφού επιτευχθεί η όποια συμφωνία, μετά θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή από τα 27 κράτη -μέλη της ΕΕ και μετά θα πρέπει να επικυρωθεί από το ΕΚ.