Quantcast
Φυσικό αέριο: Αυτό είναι το νέο μεγα-σχέδιο Ρωσίας-Κίνας - enikonomia.gr
share

Φυσικό αέριο: Αυτό είναι το νέο μεγα-σχέδιο Ρωσίας-Κίνας

δημοσιεύτηκε:

Με το νέο μεγα-σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει την Ρωσία με την Κίνα, η Μόσχα ευελπιστεί  ότι  θα περιορίσει την εξάρτησή της απέναντι στους ευρωπαίους αγοραστές.

Ωστόσο σύμφωνα με τους αναλυτές, η χώρα κινδυνεύει να επιβαρύνει την ανισότητα στις εμπορικές της συναλλαγές με το Πεκίνο που έχει αυξηθεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία,.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίστηκε ενθουσιασμένος όταν πραγματοποίησε την επίσκεψη ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ  στην Μόσχα. Το τιτάνιο σχέδιο του αγωγού Power of Siberia 2 υπόσχεται μία ζωτική εμπορική διέξοδο για το ρωσικό αέριο, που έχει πληγεί από τις δυτικές κυρώσεις λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Μόσχα θέλει να πιστεύει ότι ο αγωγός μήκους 2.600 χιλιομέτρων, που συνδέει την Σιβηρία με την επαρχία Σιντσιάνγκ και μέσω του οποίου θα διέρχονται 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, βρίσκεται σε καλό δρόμο. Μακροπρόθεσμα, η δυναμικότητά του θα είναι αντίστοιχη της δυναμικότητας του αγωγού Nord Stream 2 που συνδέει την Ρωσία με την Γερμανία.

Όμως, ο ενθουσιασμός δεν είναι και τόσο μεγάλος στην κινεζική πλευρά. Μέχρι στιγμής, το Πεκίνο έχει αποφύγει οποιαδήποτε επίσημη δέσμευση για το σχέδιο, το χρονοδιάγραμμα του οποίου παραμένει αόριστο.

Αν και ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε παρουσία του Σι ότι «κλείστηκαν όλες οι συμφωνίες» μεταξύ των δύο χωρών για τον αγωγό, η κοινή τους ανακοίνωση αρκείται να κάνει λόγο για ενθάρρυνση «των ερευνών και των διαβουλεύσεων».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η στάση αναμονής που τηρεί το Πεκίνο αποκαλύπτει τόσο την θέση ισχύος της Κίνας απέναντι στην Ρωσία, όσο και την βούληση της κινεζικής ηγεσίας να μην εξαρτάται από τα πλεονάσματα της Ρωσίας για την ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας.

Η Κίνα «δεν βιάζεται καθόλου να υπογράψει οτιδήποτε αν η πρόταση δεν είναι ευνοϊκή και συνοδευμένη από όρους» που θα θέσει η ίδια, σύμφωνα με την ειδικό του International Institute for Strategic Studies (IISS) του Βερολίνου, Marina Shagina.

«Η Ρωσία βρίσκεται σε απελπισία»

Κάποτε ο πρώτος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, η Ρωσία είχε δει τις εξαγωγές της να καταρρέουν το 2022 υπό το κράτος των δυτικών κυρώσεων.

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητούσε νέες πηγές τροφοδοσίας φυσικού αερίου, η Ρωσία στράφηκε προς άλλους αγοραστές και κυρίως προς την Κίνα, με την οποία συνδέεται ήδη με τον αγωγό Power of Siberia 2. Όγκος ρεκόρ φυσικού αερίου, 15,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, μεταφέρθηκε μέσω του αγωγού αυτού το 2022.

Το 2022, η Κίνα εκθρόνισε την Γερμανία και έγινε ο πρώτος αγοραστής των ρωσικών ενεργειακών προϊόντων. Και το 2023, το Πεκίνο είχε πληρώσει ήδη 12,2 δισεκατομμύρια δολάρια στην Μόσχα για τον ρωσικό άνθρακα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, σύμφωνα με το Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA), με έδρα το Ελσίνκι.

Όμως οι ρωσικές πωλήσεις ενεργειακών προϊόντων προς την Ασία παραμένουν χαμηλές σε σχέση με τα 155 εκατομμύρια κυβικά μέτρα που η Μόσχα εξήγε στην Ευρώπη πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία προσπαθεί απεγνωσμένα να στείλει όσο περισσότερο φυσικό αέριο μπορεί προς Ανατολάς την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο», λέει ο Philip Andrews-Speed, του Ινστιτούτου Μελετών για την Ενέργεια του πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης.

Παρόλα αυτά τα εμπόδια δεν λείπουν. Το υπάρχον δίκτυο αγωγών στην Ρωσία «ήταν στην βάση του δομημένο για να εξυπηρετεί την ευρωπαϊκή αγορά», λέει η ειδικός για την αγορά αερίου στην Energy Intelligence, Jaime Concha. Η κατασκευή αντίστοιχου δικτύου για την Ασία θα ήταν κατά την γνώμη της, δαπανηρή.  Αυτό  δείχνει και πόσο λίγες εναλλακτικές λύσεις έχει η Ρωσία.

Η Κίνα έμαθε το μάθημα της Ευρώπης

Παράλληλα, η Κίνα επιδιώκει να διαφοροποιήσει τις δικές της πηγές τροφοδοσίας και έχει υπογράψει σειρά συμφωνιών  για την προμήθεια φυσικού αερίου σε ολόκληρο τον κόσμο, με βασική την συμφωνία ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων και διάρκειας 27 ετών που υπέγραψε τον Νοέμβριο με το Κατάρ.

«Οι Κινέζοι ηγέτες αντλούν  και μαθήματα από την Ευρώπη και την υπερβολική της εξάρτηση από τις ρωσικές ενεργειακές εισαγωγές», λέει ο  ειδικός για τον άνθρακα στην εταιρεία Refinitiv,  Γιαν Τσιν. Εκ του γεγονότος της θέσης της στις ενεργειακές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, «η Κίνα είναι ο μεγάλος νικητής του πολέμου στην Ουκρανία», λέει η Marina Shagina του IISS, που πιστεύει ότι το Πεκίνο «εκμεταλλεύθηκε την απομόνωση της Μόσχας» για να επιταχύνει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, άνθρακα και πετρελαίου σε τιμές ευκαιρίας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.