Quantcast
Φυσικό αέριο-ΕΕ: Δήλωση προέδρου της Κομισιόν Φον ντερ Λάιεν για τη συμφωνία -Ο ρόλος του Nord Stream 1 - enikonomia.gr
share

Φυσικό αέριο-ΕΕ: Δήλωση προέδρου της Κομισιόν Φον ντερ Λάιεν για τη συμφωνία -Ο ρόλος του Nord Stream 1

δημοσιεύτηκε:

Για την πολιτική συμφωνία στην οποία κατέληξαν σήμερα οι Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, όσον αφορά στην κατανάλωση του φυσικού αερίου μίλησε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.«Η ΕΕ έκανε ένα αποφασιστικό βήμα για να αντιμετωπίσει την απειλή πλήρους διακοπής του αερίου από τον Πούτιν. Χαιρετίζω θερμά την έγκριση από το Συμβούλιο του κανονισμού του Συμβουλίου σχετικά με τα συντονισμένα μέτρα μείωσης της ζήτησης για φυσικό αέριο»,  τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η πολιτική συμφωνία που επετεύχθη από το Συμβούλιο σε χρόνο ρεκόρ –με βάση την πρόταση της Επιτροπής “Εξοικονομήστε φυσικό αέριο για έναν ασφαλή χειμώνα”-  θα εξασφαλίσει μια ομαλή και συντονισμένη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ για την προετοιμασία ενόψει του ερχόμενου χειμώνα. Συμπληρώνει όλες τις άλλες ενέργειες που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του REPowerEU, ιδίως για τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού με φυσικό αέριο, την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση», συμπλήρωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η δέσμευση

«Η συλλογική δέσμευση για μείωση κατά 15% είναι πολύ σημαντική και θα συμβάλει στην κάλυψη των αποθηκευτικών μας αναγκών ενόψει του χειμώνα», είπε και τόνισε ότι  «επιπλέον, η δυνατότητα κήρυξης κατάστασης συναγερμού στην ΕΕ που προκαλεί υποχρεωτικές μειώσεις κατανάλωσης φυσικού αερίου στα κράτη μέλη παρέχει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η ΕΕ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσει την ασφάλεια του εφοδιασμού της και να προστατεύσει τους καταναλωτές της, είτε πρόκειται για νοικοκυριά είτε για βιομηχανία».

«Ενεργώντας από κοινού για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές εθνικές ιδιαιτερότητες, η ΕΕ έχει εξασφαλίσει τα ισχυρά θεμέλια για την απαραίτητη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών απέναντι στον ενεργειακό εκβιασμό του Πούτιν. Η ανακοίνωση της Gazprom ότι μειώνει περαιτέρω τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1, χωρίς δικαιολογημένο τεχνικό λόγο, καταδεικνύει περαιτέρω την αναξιόπιστη φύση της Ρωσίας ως προμηθευτή ενέργειας. Χάρη στη σημερινή απόφαση, είμαστε πλέον έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια σε ευρωπαϊκή κλίμακα, ως Ένωση», κατέληξε η κ. Φον ντερ Λάιεν.

Ντμίτρι Πεσκόφ: Δεν έχει φτάσει ακόμη, μετά τη συντήρησή της στον Καναδά, η τουρμπίνα, αλλά ελπίζουμε ότι θα εγκατασταθεί “αργά ή γρήγορα” στον αγωγό Nord Stream 1

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η  τουρμπίνα φυσικού αερίου για τον αγωγό Nord Stream 1 της Ρωσίας δεν έχει φτάσει ακόμη μετά τη συντήρησή της στον Καναδά, αλλά η Μόσχα ελπίζει ότι θα εγκατασταθεί “αργά ή γρήγορα”.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατηγορήσει επανειλημμένως τη Ρωσία για ενεργειακό εκβιασμό, ενώ το Κρεμλίνο δηλώνει ότι οι μειώσεις στις παραδόσεις φυσικού αερίου έχουν προκληθεί από θέματα συντήρησης και ως αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων.

Ο Πεσκόφ επανέλαβε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας περιπλέκουν τη λειτουργία του Nord Stream 1, ο οποίος μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε μόλις 20% της δυναμικότητάς του εν μέσω εργασιών συντήρησης.

Η Gazprom είχε ανακοινώσει ότι αναμένει μια τουρμπίνα, στην οποία γίνεται συντήρηση από τη Siemens Energy, να φτάσει από τον Καναδά μετά τις εργασίες συντήρησης σε αυτήν.

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου ανακοίνωσε εξάλλου χθες, Δευτέρα, ότι η ροή φυσικού αερίου θα μειωθεί σε 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως από αύριο, Τετάρτη –μείωση κατά το ήμισυ από τα τρέχοντα, ήδη μειωμένα επίπεδα– επειδή χρειάζεται να σταματήσει τη λειτουργία και άλλης τουρμπίνας σε σταθμό συμπίεσης, βάσει οδηγιών ομάδας επιτήρησης της βιομηχανίας.

“Ναι, όντως, υπάρχουν κάποια προβλήματα με τις τουρμπίνες. Η τουρμπίνα δεν έχει φτάσει έπειτα από μεγάλη συντήρηση, βρίσκεται καθ’ οδόν. Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει (…) αργά ή γρήγορα”, σημείωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι και άλλη τουρμπίνα έχει επίσης κάποια προβλήματα.

“Η κατάσταση περιπλέκεται σημαντικά από τους περιορισμούς και τις κυρώσεις, που έχουν επιβληθεί κατά της χώρας μας”, σημείωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι ο Nord Stream 1 θα λειτουργούσε κανονικά αν δεν υπήρχαν οι κυρώσεις.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα ακόμη δεν έχει λάβει ικανοποιητικές εξηγήσεις όσον αφορά την κατάσταση της τουρμπίνας στην οποία έγινε συντήρηση από τη Siemens Energy στον Καναδά.

Η Gazprom ανακοίνωσε χθες ότι έλαβε έγγραφα για την τουρμπίνα, αλλά κάποια ζητήματα και κίνδυνοι παραμένουν.

Η Ρωσία επέρριψε στις καθυστερήσεις σχετικά με την τουρμπίνα αυτή τη μείωση των ροών φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 στη Γερμανία στο 40% των δυνατοτήτων του αγωγού τον Ιούνιο, ενώ εξάλλου χθες ανακοίνωσε ότι οι ροές θα μειωθούν ξανά κατά το ήμισυ από αύριο, σε μόλις 20%, επειδή χρειάζεται να διακοπεί η λειτουργία κι άλλης τουρμπίνας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.