Quantcast
Φυσικό αέριο: Γιατί η ΕΕ εξετάζει πλαφόν στην τιμή του σύμφωνα με τους FT - enikonomia.gr
share

Φυσικό αέριο: Γιατί η ΕΕ εξετάζει πλαφόν στην τιμή του σύμφωνα με τους FT

δημοσιεύτηκε:

“Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκταθεί το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου προκειμένου να αποφευχθεί μια κρίση τον χειμώνα” είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της ιστοσελίδας των Financial Times (FT). Όπως μεταδίδουν οι www.ft.com, οι Βρυξέλλες εξετάζουν εάν θα παρατείνουν το έκτακτο πλαφόν που μπήκε τον Φεβρουάριο στην τιμή του φυσικού αερίου. Και αυτό επειδή υπάρχουν ανησυχίες πως ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και το σαμποτάζ ενός αγωγού στη Βαλτική θα μπορούσαν να ανεβάσουν εκ νέου τις τιμές στο φυσικό αέριο φέτος τον χειμώνα.

Η Κομισιόν είπε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις πως θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις από τη στιγμή που το μέτρο εφαρμόστηκε καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου είναι χαμηλότερες σχεδόν κατά 90% σε σχέση με το 2022, όπως μεταδίδουν FT που επικαλούνται δηλώσεις διπλωμάτων από τα 27 κράτη -μέλη της ΕΕ. Υπενθυμίζεται πως οι τιμές του φυσικού αερίου είχαν φτάσει κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης στο επίπεδο των 300 ευρώ ανά MWh αλλά όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό είχε συμβεί επειδή είχε γίνει διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022. Μάλιστα τα κράτη-μέλη της ΕΕ είχαν συμφωνήσει να μπαίνει  ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου όταν η τιμή του έφτανε τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα για 3 συνεχόμενες ημέρες.

Eνέργεια: Τι ζητούν τώρα Γερμανία και Γαλλία από την Κομισιόν

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανία και η Γαλλία ζήτησαν από την Κομισιόν να παραταθούν τα μέτρα για τη χορήγηση των μεγάλων ποσών κρατικών επιδοτήσεων από τις  κυβερνήσεις της ΕΕ  στους καταναλωτές που βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλές τιμές ενέργειας λόγω του πολέμου. Υπενθυμίζεται πως τα έκτακτα μέτρα στήριξης για την ενέργεια ισχύουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2023. Ωστόσο από την πλευρά τους οι χώρες όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία, η Εσθονία και η Φινλανδία δεν συμφώνησαν να συμβεί κάτι τέτοιο καθώς όπως υποστήριξαν δεν υπάρχει ούτε ανάγκη αλλά ούτε και νομική βάση για να επεκταθούν αυτά τα μέτρα έκτακτης στήριξης και το επόμενο διάστημα.

Πάντως η  Κομισιόν θα παρουσιάσει τον  Νοέμβριο την πρόταση της  για το ποια έκτακτα μέτρα στήριξης αναφορικά με την ενέργεια θα πρέπει να παραταθούν και σε αυτά θα συμπεριλαμβάνεται και το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου .Υπενθυμίζεται πως τα εθελοντικά μέτρα για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15 %  έχουν ήδη παραταθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2024.

Δείτε παρακάτω το σχετικό δημοσίευμα 

 

 

 

Φυσικό αέριο: Πού βρίσκεται η τιμή του

Άνω του 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα εξακολουθεί να βρίσκεται η τιμή του φυσικού αερίου. Όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία του barchart. com, η τιμή του φυσικού την Παρασκευή ανήλθε στα 51,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα καταγράφοντας μια αύξηση της τάξεως του 1,87 % σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο του που ήταν στα 50.17 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αξιοσημείωτο είναι δε πως την πιο υψηλή τιμή που άγγιξε το φυσικό αέριο κατά τη διάρκεια της ημέρας  την Παρασκευή ήταν στα 53,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Δείτε παρακάτω τον σχετικό πίνακα του   barchart. com

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.