Quantcast
Φυσικό αέριο: Πώς μπορεί να επηρεάσει την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ - enikonomia.gr
share

Φυσικό αέριο: Πώς μπορεί να επηρεάσει την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

δημοσιεύτηκε:

Η απότομη αύξηση των τιμών φυσικού αερίου που έφτασε και το 30% σε μια μέρα αναστάτωσε τους επενδυτές, καθώς παραμένει εύθραυστη η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Το αποτέλεσμα ήταν να στραφούν τα βλέμματα στην ΕΚΤ και την στάση της.

Μεγάλα επενδυτικά σχήματα, όπως η ING Groep NV, η Rabobank και η Saxo Bank A/S εκτιμούν ότι η Φρανκφούρτη θα προσπαθήσει να βάλει φρένο σε αυτό που πολλοί βλέπουν, ότι ο πληθωρισμός δηλαδή θα συνεχίσει την ανηφορική του πορεία.

«Ξαφνικά οι συναγερμοί για τον πληθωρισμό χτυπούν ξανά», εξηγεί στο Bloomberg ο Μπέντζαμιν Σρέντερ, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στην ING. «Οι πρόσφατες διακυμάνσεις στην τιμή του φυσικού αερίου αναδεικνύουν τον παρατεταμένο κίνδυνο διαταραχών του εφοδιασμού στην πιο ήπια δυναμική του πληθωρισμού τον τελευταίο καιρό», είπε.

Με την συγκεκριμένη πορεία τιμών στο φυσικό αέριο, αναμένεται με ενδιαφέρον η έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό, έρευνα που εκτιμάται ότι θα δοθεί στην δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες. Στο ράλι των τιμών του φυσικού αερίου αντέδρασε και ο δείκτης της αγοράς για τον μακροπρόθεσμο πληθωρισμό, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 χρόνων.

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις οι αξιωματούχοι στην ΕΚΤ θα συνεχίσουν την σφικτή νομισματική πολιτική. Ετσι εκτιμούν ότι παραμένει ισχυρή η πιθανότητα, τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ να αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκια και από τον νέο χρόνο να μπει σε πορεία μειώσεων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.