Quantcast
Φυσικό Αέριο: Σήμα κινδύνου στην αγορά από την αστάθεια στην παραγωγή και στις τιμές συμβολαίων - enikonomia.gr
share

Φυσικό Αέριο: Σήμα κινδύνου στην αγορά από την αστάθεια στην παραγωγή και στις τιμές συμβολαίων

δημοσιεύτηκε:

Το ενδεχόμενο η Ευρώπη να βρεθεί πάλι αντιμέτωπη με κρίση στο φυσικό αέριο προβάλλει μετά την χθεσινή (Πέμπτη 15/06/23) απότομη άνοδο που σημειώθηκε στα προθεσμιακά συμβόλαια αναφοράς (έως και 30%).

Οι χθεσινές τιμές ήταν οι υψηλότερες από τις αρχές Απριλίου. Καθώς οι τιμές νωρίτερα τον Ιούνιο είχαν πέσει, οι διακυμάνσεις δείχνουν πόσο εύθραυστη παραμένει η αγορά, η οποία επηρεάστηκε από τις εξελίξεις στη Νορβηγία (όπου σημειώθηκαν μικρές διακοπές στην παραγωγή Φυσικού Αερίου) και στην Ολλανδία, όπου έκλεισε, όπως είχε προγραμματιστεί, μια κεντρική μονάδα παραγωγής.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι οι δεξαμενές αποθήκευσης είναι πιο γεμάτες από άλλες φορές τέτοια εποχή, ενώ η ζήτηση στην Ασία συνεχίζει να κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η αστάθεια στην παραγωγή και στην αγορά είναι κακός οιωνός κα για την βιομηχανική ανάπτυξη και για την σταθερότητα των οικονομιών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Γερμανία, και η Βρετανία. Η πρώτη, μετά την κρίση του 2022 στην Ευρώπη, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει περάσει σε ύφεση, ενώ η δεύτερη (όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες) αγωνίζεται με τον πληθωρισμό και τις αναταραχές που προκαλούν οι απεργίες των βρετανικών συνδικάτων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.