Quantcast
G7: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας - Ποια μέτρα αποφασίστηκαν - enikonomia.gr
share

G7: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας – Ποια μέτρα αποφασίστηκαν

δημοσιεύτηκε:

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αποφάσισαν οι ηγέτες της Ομάδας των G7 με στόχο τους πόρους που υποστηρίζουν την πολεμική επιχείρησή της στην Ουκρανία.

Η απόφαση ελήφθη στη Σύνοδο κορυφής  που διεξάγεται στη Χιροσίμα, στην Ιαπωνία και έρχεται μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για νέες προσπάθειες προκειμένου να αυστηροποιήσουν τη θέση τους εναντίον της Μόσχας, 15 μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας  στην Ουκρανία.

Σήμερα «επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας να κάνουμε κοινό μέτωπο εναντίον του παράνομου, αδικαιολόγητου και απρόκλητου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», ανέφεραν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ομάδας των Επτά μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών στον κόσμο (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς), με την οποία συνδέεται η ΕΕ, στο κοινό ανακοινωθέν που δημοσιοποίησαν έπειτα από συνεδρίαση αφιερωμένη στην Ουκρανία.

Τα νέα μέτρα

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν περιορισμούς στις εξαγωγές αγαθών «απαραίτητων για τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης» καθώς και τη στόχευση οντοτήτων που κατηγορούνται ότι διοχετεύουν υλικό προς το μέτωπο για λογαριασμό της Μόσχας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νωρίτερα  νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας προκειμένου να «περιορίσουν σημαντικά την πρόσβαση της Ρωσίας σε προϊόντα απαραίτητα για τις πολεμικές δυνατότητές της».

Το παράδειγμα των ΗΠΑ ακολούθησε και η Βρετανία καθώς ανακοίνωσε νέα μέτρα που θέτουν στο στόχαστρο τον ρωσικό μεταλλευτικό τομέα, μεταξύ των οποίων

συμπεριλαμβάνεται η επικερδή βιομηχανία της διαμαντιού που αποφέρει κάθε χρόνο πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία.

Στην ανακοίνωσή της, η G7 δεσμεύτηκε επίσης να «περιορίσει το εμπόριο και τη χρήση διαμαντιών που εξορύσσονται και  υφίστανται επεξεργασία ή εμφανίζονται στη Ρωσία», κυρίως καταφεύγοντας σε τεχνολογίες εντοπισμού.

«Τα διαμάντια δεν είναι παντοτινά», δήλωσε ειρωνικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Οι κυρώσεις αυτές δείχνουν πως «η G7 παραμένει ενωμένη απέναντι στην απειλή της Ρωσίας και σταθερή στην υποστήριξή της προς την Ουκρανία», δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Οι ηγέτες της G7 ανέφεραν επίσης ότι διασφάλισαν πως η Ουκρανία θα έχει τη δημοσιονομική υποστήριξη που χρειάζεται φέτος και στις αρχές του 2024.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.