Quantcast
G7: Έρχεται νέος μηχανισμός για τη διαφοροποίηση των εφοδιαστικών αλυσίδων - enikonomia.gr
share

G7: Έρχεται νέος μηχανισμός για τη διαφοροποίηση των εφοδιαστικών αλυσίδων

δημοσιεύτηκε:

Ο νέος μηχανισμός για τη διαφοροποίηση των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων θα τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο έως το τέλος του έτους για να μειωθεί η εξάρτησή τους από την Κίνα, όπως επεσήμαναν οι χώρες της G7.

Το σύστημα αυτό θα συνδυάζει την παροχή οικονομικής βοήθειας, την ανταλλαγή γνώσεων και τη συνεργασία και θα αφορά χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα με στόχο να τις βοηθήσει να διαδραματίσουν έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή κλειδί για την παγκόσμια βιομηχανία, όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Οικονομικών της G7 ύστερα από τη συνάντηση που είχαν στη  Νιιγκάτα, στην κεντρική Ιαπωνία. Τα βασικά στοιχεία του μηχανισμού ενίσχυσης μιας ανθεκτικής και συμπεριληπτικής εφοδιαστικής αλυσίδας με την ονομασία Resilient and Inclusive Supply-chain Enhancement (RISE) που είχαν παρουσιαστεί τον Απρίλιο θα εφαρμοστεί σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς. «Η διαφοροποίηση των εφοδιαστικών αλυσίδων μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας και να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τη μακροοικονομική σταθερότητα», εξήγησαν οι υπουργοί.

Το RISE

Το RISE δεν παρουσιάστηκε ως ένα αντικινεζικό εργαλείο και η Κίνα δεν αναφέρεται πουθενά στην ανακοίνωση.

Οι χώρες της G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς) επανέλαβαν σήμερα την «ακλόνητη» στήριξή τους στην Ουκρανία και την καταδίκη τους του «παράνομου και αδικαιολόγητου επιθετικού πολέμου» της Ρωσίας.

Η στήριξη που έχουν προσφέρει οι χώρες της G7 στην Ουκρανία ανέρχεται σε 40 δισ. ευρώ για το 2023 και τις αρχές του 2024. Επίσης υπενθύμισαν  πως είναι αποφασισμένες «να αντισταθούν σε οποιαδήποτε απόπειρα» παράκαμψης των κυρώσεων που έχει επιβάλει η G7 στη Ρωσία. Στη σύνοδο της Νιιγκάτα που συμμετείχαν κεντρικοί τραπεζίτες της G7 και αξιωματούχοι μεγάλων οργανισμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, συζητήθηκαν και άλλα θέματα όπως  ανησυχίες για το τραπεζικό τομέα  αλλά και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.