Quantcast
Γαλλία: Απέτυχε η συνάντηση κυβέρνησης - συνδικάτων για το συνταξιοδοτικό - Συνέχεια στις κινητοποιήσεις - enikonomia.gr
share

Γαλλία: Απέτυχε η συνάντηση κυβέρνησης – συνδικάτων για το συνταξιοδοτικό – Συνέχεια στις κινητοποιήσεις

δημοσιεύτηκε:

Ως “αποτυχημένη” χαρακτήρισαν τα συνδικάτα τη σημερινή συνάντηση της Πρωθυπουργού της Γαλλίας  Ελιζαμπέτ Μπορν με τις επαγγελματικές οργανώσεις για τη διευθέτηση της κρίσης που έχει προκληθεί από τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Η κυβέρνηση που υιοθέτησε αυτή τη μεταρρύθμιση χωρίς να την έχει ψηφίσει η Εθνοσυνέλευση, ήλπιζε πως θα βρει ένα πεδίο συνεννόησης, ενώ τα συνδικάτα εξακολουθούν να ζητούν να αποσυρθεί το κείμενο αυτό, σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλει να αυξήσει το  ηλικιακό όριο της συνταξιοδότησης στα 64 έτη από τα 62έτη που είναι σήμερα.

Η συνάντηση

Η συνάντηση της Ελιζαμπέτ Μπορν με τα συνδικάτα για το θέμα το συνταξιοδοτικό διήρκεσε λιγότερο από 1 ώρα και κατέληξε σε «αποτυχία»,  όπως ανέφεραν 8 οργανώσεις που έχουν σχηματίσει μια διασυνδικαλιστική επιτροπή.

«Επαναλάβαμε στην πρωθυπουργό πως δεν μπορεί να υπάρξει άλλη δημοκρατική διέξοδος παρά μόνο να αποσυρθεί το κείμενο αυτό.

Από τη πλευρά της η πρωθυπουργός είπε πως επιθυμεί να παραμείνει το κείμενό της και πως πρόκειται για μια σοβαρή απόφαση» είπε ο πρόεδρος του συνδικάτου CFTC Σιρίλ Σαμπανιέ εξ ονόματος της διασυνδικαλιστικής.

Οι συνδικαλιστές είχαν προειδοποιήσει πως θα αποχωρούσαν από τη συνάντηση αν η Ελιζαμπέτ Μπορν αρνιόταν να μιλήσει για τη μείωση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης.

Πρόκειται για το πιο σημαντικό μέτρο της μεταρρύθμισης αυτής των τελευταίων εβδομάδων στην Γαλλία διότι αυτό έχει προκαλέσει τον θυμό των πολιτών της χώρας και μάλιστα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας 11ης ημέρας κινητοποίησης που προβλέπεται για αύριο, Πέμπτη.

Η Πρωθυπουργός  που υποδέχθηκε για πρώτη φορά από τις 10 Ιανουαρίου τις επαγγελματικές οργανώσεις στο μέγαρο Ματινιόν είχε υποσχεθεί πως θα ακούσει όλα τα ζητήματα τους, παρά  το γεγονός ότι υπήρχαν διαφωνίες.

Ο επικεφαλής του CFDT, Λοράν Μπερζέ είχε προειδοποιήσει πως εάν η Πρωθυπουργός δώσει μια αρνητική απάντηση σχετικά με το ηλικιακό όριο της συνταξιοδότησης στα 64 έτη, τότε το κόμμα τους θα φύγει.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η  μεταρρύθμιση αυτή για το συνταξιοδοτικό που δεν είναι δημοφιλής έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Γαλλία με αποτέλεσμα οι πολίτες να πραγματοποιούν κινητοποιήσεις σχεδόν κάθε εβδομάδα και να βγαίνουν στους δρόμους μέχρι και 1,3 εκατομμύριο ανθρώπους από τις 7 Μαρτίου.

Η ένταση στις διαδηλώσεις αυτές έχει αυξηθεί μετά την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης χωρίς να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο, μέσω του άρθρου 49.3 του Συντάγματος.

Τα Συνδικάτα και η κυβέρνηση αναμένουν το Συνταγματικό Συμβούλιο να πει στις 14 Απριλίου αν η μεταρρύθμιση αυτή είναι σύμφωνη με το γαλλικό θεμελιώδη νόμο.

Την ίδια ημέρα το Συνταγματικό Συμβούλιο θα αποφανθεί σχετικά με την εγκυρότητα ενός κειμένου το οποίο θα έχει κατατεθεί από την αριστερή αντιπολίτευση και το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος αναφορικά με τις συντάξεις.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.