Quantcast
Γαλλία: Άρχισε να τροφοδοτεί τη Γερμανία απευθείας με φυσικό αέριο - enikonomia.gr
share

Γαλλία: Άρχισε να τροφοδοτεί τη Γερμανία απευθείας με φυσικό αέριο

δημοσιεύτηκε:

Φυσικό αέριο άρχισε σήμερα να διοχετεύει για πρώτη φορά η Γαλλία από τη Γερμανία προκειμένου να μειώσει τις ροές από τη Ρωσία για το φετινό χειμώνα.

«Είναι κάτι ιστορικό. Η Γαλλία θα παραδώσει για πρώτη φορά φυσικό αέριο απ’ ευθείας στη Γερμανία. Μέχρι τώρα στέλναμε φυσικό αέριο στη γείτονά μας μέσω του Βελγίου», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της GRTgaz,  Τιερί Τρουβέ.

Οι παραδόσεις αυτές  συγκεκριμενοποιούν μια συμφωνία αλληλοβοήθειας που επισημοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών, Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς με στόχο να διαδραματίσει ένα ρόλο η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη την ώρα που το αέριο είναι περιζήτητο και η τιμή του ιλιγγιώδης.

Οι παραδόσεις φυσικού αερίου

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία μείωσε σημαντικά τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μερικές χώρες της οποίας ήταν πολύ εξαρτημένες απ’ αυτό, όπως η Γερμανία, η οποία έχει ανάγκη αυτή την ενέργεια για να λειτουργήσουν τα εργοστάσιά της, το νευρικό σύστημα της οικονομίας της.

Όμως η Γαλλία διαθέτει περισσότερο  φυσικό αέριο από τη γείτονά της επειδή είχε μαζικές παραδόσεις από τη Νορβηγία καθώς και υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ, που εν μέρει της επέτρεψαν να γεμίσει τα χειμερινά αποθέματά της στο 100%.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν συνεπώς η Γαλλία να παραδώσει περισσότερο αέριο στη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε σε αντάλλαγμα να παράσχει, αν παραστεί ανάγκη, ηλεκτρικό στη γείτονά της, όπου η παραγωγή των πυρηνικών σταθμών βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της.

Οι πρώτες αποστολές φυσικού αερίου  σε ποσότητες 31 γιγαβατώρες (GWh)/ημέρα άρχισαν να γίνονται  στις 06:00 στη Γερμανία. Το επίπεδο των αποστολών αυτών «θα επανεκτιμάται κάθε μέρα βάσει των συνθηκών του δικτύου» και θα μπορεί να φθάσει τη μέγιστη ποσότητα των 100 GWh/ημέρα.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.