Quantcast
Γαλλία: Η κυβέρνηση προτείνει την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης - enikonomia.gr
share

Γαλλία: Η κυβέρνηση προτείνει την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

δημοσιεύτηκε:

Η γαλλική κυβέρνηση θα προτείνει στο κοινοβούλιο την παράταση κατά δύο μήνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στη χώρα μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, προκειμένου να υπάρχει κάλυψη την περίοδο που θα διεξαχθεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Euro-2016 “λόγω της απειλής”, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που κηρύχθηκε στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων από τζιχαντιστές στο Παρίσι, είχε ήδη παραταθεί τον Φεβρουάριο κατά τρεις μήνες, έως τις 26 Μαΐου. Η κυβέρνηση θέλει στο εξής να την παρατείνει έως τα τέλη Ιουλίου ενόψει της διεξαγωγής του Euro-2016 στη Γαλλία από τις 10 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου.

“Θα προτείνουμε την παράτασή της για περίοδο δύο μηνών, η οποία θα αρχίσει από τα τέλη Μαΐου λόγω της απειλής (…). Καθώς απέναντι στην απειλή αυτή πρέπει να δώσουμε τις εξουσίες αυτές, τις δυνατότητες αυτές υπό τον δικαστικό έλεγχο, υπό τον έλεγχο του κοινοβουλίου, για να υπάρχει καλύτερη αντιμετώπιση στην τρομοκρατία”, εξήγησε ο Βαλς.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι το Euro-2016 αλλά και ο ποδηλατικός γύρος της Γαλλίας (τον Ιούλιο) αιτιολογούν την παράταση έκτακτης ανάγκης, που δεν μπορεί να “είναι μια μόνιμη κατάσταση”.

Η κατάσταση αυτή επιτρέπει κυρίως στο κράτος να θέτει σε κατ΄οίκον περιορισμό οποιοδήποτε πρόσωπο “του οποίου η δράση είναι επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια τάξη”, καθώς και να διατάξει “κατ΄οίκον έρευνες ημέρα και νύχτα” χωρίς να έχει την έγκριση δικαστικής αρχής.

Από τότε που κηρύχθηκε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Νοέμβριο, διεξήχθησαν “περισσότερες από 3.500 κατ΄οίκον έρευνες που κατέληξαν σε περισσότερες από 400 συλλήψεις”, διευκρίνισε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Ο υπουργός Εσωτερικών θα προτείνει την παράταση έκτακτης ανάγκης σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.