Quantcast
Γαλλία: Πώς "διαβάζει" ο Τύπος την υποβάθμιση της διεθνούς πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον Fitch - enikonomia.gr
share

Γαλλία: Πώς “διαβάζει” ο Τύπος την υποβάθμιση της διεθνούς πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον Fitch

δημοσιεύτηκε:

Ο Γαλλικός Τύπος αναφέρεται στην πρόσφατη υποβάθμιση της διεθνούς πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Fitch Ratings.

Υπενθυμίζεται πως  ο οίκος είχε υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Γαλλίας στη βαθμίδα ΑΑ- από ΑΑ και είχε διατηρήσει σταθερό το outlook της χώρας. Μάλιστα ο οίκος επισημαίνει τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ που εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση είναι «σε θέση να περάσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη χώρα».

Τι λέει ο Γαλλικός Τύπος

Σύμφωνα με την εφημερίδα Les Échos, η υποβάθμιση σχετικοποιεί κάπως το επιχείρημα που Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με το οποίο η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα γινόταν ουσιαστικά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των αγορών. Η εφημερίδα αναφέρει ότι σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης το αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης θα είναι «μετρίως θετικό», εξοικονομώντας σχεδόν 17,7 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030.

Όπως σημειώνεται, οι αναλυτές του Fitch, προκειμένου να υποστηρίξουν την απόφασή τους, προέβησαν σε προβλέψεις για τη μείωση του χρέους με βάση το πρόγραμμα σταθερότητας που έστειλε η γαλλική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με αυτούς, το έλλειμμα θα παραμείνει εφέτος στο 5% του ΑΕΠ, έναντι 4,7% το 2022, λόγω της ασθενέστερης από την αναμενόμενη ανάπτυξης και της αύξησης των κρατικών δαπανών λόγω του πληθωρισμού.

Στο ίδιο μήκος κύματος η εφημερίδα La tribune δεν αποκλείει, πριν από την επόμενη αξιολόγηση του Fitch, οι δύο άλλοι οίκοι, ο S&P (που βαθμολογεί τη Γαλλία AA με αρνητικές προοπτικές) και ο Moody’s (Aa2 με σταθερή προοπτική) να αποφασίσουν να μιμηθούν τον Fitch υποβαθμίζοντας τη γαλλική πιστοληπτική ικανότητα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.