Quantcast
Γαλλία: Συνεχίζεται η απεργία στην TotalEnergies - Τι ζητεί η κυβέρνηση - enikonomia.gr
share

Γαλλία: Συνεχίζεται η απεργία στην TotalEnergies – Τι ζητεί η κυβέρνηση

δημοσιεύτηκε:

Συνεχίζεται η απεργία των εργαζομένων στην TotalEnergies, ωστόσο η Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν ζήτησε  από το προσωπικό της εταιρείας να μην “μπλοκάρει” τη χώρα.

Πάντως η  κυβέρνηση προχώρησε πρόσφατα σε επίταξη των εργαζομένων μόνο σε μία αποθήκη καυσίμων της TotalEnergies, κοντά στη Δουνκέρκη.

«Συνολικά το 30,1% των πρατηρίων» αντιμετώπιζαν χθες προβλήματα ανεφοδιασμού τουλάχιστον σε ένα είδος καυσίμου, έναντι 27,3% το Σάββατο. Το ποσοστό «είναι πάρα πολύ μεγάλο», κατήγγειλε η Μπορν στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1, ωστόσο  δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο  να υπάρξει νέα επίταξη σε περίπτωση που η «κατάσταση γίνει ιδιαίτερα τεταμένη».

Την ώρα που έχουν αυξηθεί σημαντικά οι τιμές των καυσίμων λόγω της απεργίας, η Γαλλίδα Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παράταση της επιστροφής στους καταναλωτές 30 σεντς ανά λίτρο, διαβεβαιώνοντας ότι και η TotalEnergies θα παρατείνει τη δική της επιδότηση των 20 σεντς το λίτρο.

Η κρατική επιδότηση επρόκειτο να μειωθεί στα 10 σεντς ανά λίτρο από την 1η Νοεμβρίου και για διάστημα 2 μηνών.

Τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα εργαζομένων στην TotalEnergies

Τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα εργαζομένων στην TotalEnergies, το CFDT και το CFE-CGC, κατέληξαν πρόσφατα σε συμφωνία για τις μισθολογικές αυξήσεις. Η συμφωνία προβλέπει γενική αύξηση των μισθών κατά 7% και μία επιπλέον αύξηση που θα διαφέρει ανά εργαζόμενο. Επίσης περιλαμβάνει καταβολή μπόνους ίσο με έναν μισθό.

Ωστόσο το συνδικάτο CGT εξακολουθεί να ζητεί μισθολογικές αυξήσεις ύψους 10% που αντιστοιχούν «στον πληθωρισμό και το μοίρασμα» των κερδών της πετρελαϊκής εταιρείας, τα οποία το πρώτο εξάμηνο του έτους έφτασαν τα 5,7 δισ. δολάρια (5,8 δισ. ευρώ).

Το Συνδικάτο σκοπεύει να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις ως την Τρίτη, ημέρα που έχουν προκηρυχθεί «κινητοποιήσεις και απεργίες» σε πολλούς κλάδους.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.