Quantcast
Gazprom: Στέλνει 41,7 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας - enikonomia.gr
share

Gazprom: Στέλνει 41,7 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

δημοσιεύτηκε:

Συνολικά 41,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα στείλει μέσω Ουκρανίας η Gazprom στην Ευρώπη. Αυτό αναφέρει σήμερα στην ανακοίνωσή του ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός, σύμφωνα με το Reuters.

Το  www.statista.com υπενθυμίζει πως η Gazprom εξήγαγε σχεδόν 101 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Κίνα το 2022. Ο αριθμός αυτός ήταν μειωμένος κατά 45,5% σε σχέση με το 2021. Επίσης επισημαίνεται πως η πτώση υπήρξε λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αλλά και λόγω το ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες είχαν ανακοινώσει εκείνη τη περίοδο σχέδια για περιορισμό της  εξάρτησης από το ρωσικό αέριο. Από την πλευρά της η ρωσική κυβέρνηση είχε ζητήσει προς στα τέλη Μαρτίου 2022 το φυσικό αέριο να αποπληρωθεί σε ρωσικά ρούβλια.

Φυσικό αέριο: Το καμπανάκι από το Ινστιτούτο  Ενέργειας της Οξφόρδης για τις εξαγωγές

Για τις  εξαγωγές φυσικού αερίου είχε μιλήσει τον Ιανουάριο του 2023  ο επικεφαλής της ομάδας ερευνών του Ινστιτούτου  Ενέργειας της Οξφόρδης “Institute for Energy Studies”Τζόναθαν Στερν, σύμφωνα με το www.naturalgasintel.com.

«Η Gazprom δεν θα μπορέσει να κάνει την επόμενη 10ετία σημαντικές νέες εξαγωγές  φυσικού αερίου»  είχε επισημάνει ο κ.  Στερν και είχε προσθέσει πως «δεν μπορέσει να αντισταθμίσει σύντομα την απώλεια 40-150 κυβικών μέτρων εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω αγωγών προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σημειώνεται δε πως η Gazprom έκανε τις περισσότερες εξαγωγές φυσικού αερίου στην  Ευρώπη. Αυτό ίσχυε μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη περιορίζονται πλέον σε έναν διασυνοριακό αγωγό μέσω Ουκρανίας και σε έναν άλλο αγωγό μέσω Τουρκίας.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.