Quantcast
Γερμανία: Αφορολόγητο μπόνους ύψους 3.000 ευρώ σε εργαζόμενους-Ποιους κλάδους αφορά - enikonomia.gr
share

Γερμανία: Αφορολόγητο μπόνους ύψους 3.000 ευρώ σε εργαζόμενους-Ποιους κλάδους αφορά

δημοσιεύτηκε:

Αφορολόγητο μπόνους ύψους 3.000 ευρώ λαμβάνουν εκατομμύρια εργαζόμενοι της Γερμανίας προκειμένου να καταπολεμηθεί το φαινόμενο του πληθωρισμού αλλά και για να ανακουφιστούν από τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle, συνολικά 4,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι των βιομηχανιών του μετάλλου, των  ηλεκτρονικών, της χημείας και των φαρμάκων θα λάβουν 3.000 ευρώ καθαρά σε δύο δόσεις επιπλέον στις μισθολογικές αυξήσεις. Από το μπόνους δεν επωφελούνται μόνο οι εργαζόμενοι  που απασχολούνται σε κολοσσούς εισηγμένους στο χρηματιστήριο, όπως στη BASF, στη Bayer, στη BMW, στη Fresenius, στη Henkel, στη  Mercedes και στη Siemens, αλλά και όσοι απασχολούνται και σε μικρότερες επιχειρήσεις.

Η Συνδικαλιστική Οργάνωση Verdi χαιρέτισε την καταβολή εφάπαξ επιδόματος σε τράπεζες όπως Deutsche Bank, Commerzbank και ING-Diba. Ο Νόρμπερτ Ρόιτερ, αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις συλλογικών συμβάσεων του συνδικάτου διευκρίνισε πως «η καταβολή μπόνους δεν αποτελεί εναλλακτική λύση στις μισθολογικές αυξήσεις ούτε τις υποκαθιστά. Διότι το ποσό αυτό ξοδεύεται γρήγορα και δεν επηρεάζει μεσοπρόθεσμα το εισόδημα του εργαζομένου».

Σημειώνεται δε πως οι εργοδότες μπορούν να καταβάλουν αυτό το μπόνους στους εργαζόμενους για το διάστημα των 2 ετών. Το βοήθημα θα αποτελέσει από τον Ιανουάριο αντικείμενο διαπραγμάτευσης για τις νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων του δημοσίου, των ταχυδρομικών υπηρεσιών, της βιομηχανίας τροφίμων και της εστίασης.

Έρευνα για το μπόνους: Πόσες εταιρείες θα το δώσουν

Το 42% των εταιρειών προτίθεται να καταβάλει το μπόνους στους εργαζόμενους του, το 14% το απορρίπτει και το 44% αμφιταλαντεύεται, όπως αναφέρει το  οικονομικό Ινστιτούτο Ifo. «Ειδικά οι εργαζόμενοι βιομηχανίας και μεγάλων επιχειρήσεων θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτό το αφορολόγητο μπόνους», δήλωσε πρόσφατα η ειδικός του Ifo Γιοχάνα Γκάρνιτς. Από την άλλη πλευρά, το 33% των εργοδοτών του τομέα του εμπορίου εκτίμησε ότι μπορεί να καταβάλει εφάπαξ επίδομα ύψους 1.500 ευρώ στους εργαζόμενους του.

Το εφάπαξ βοήθημα συγκρατεί τις πληθωριστικές τάσεις

«Θεωρούμε  δεδομένο  πως το αφορολόγητο βοήθημα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και σε διαπραγματεύσεις για τις νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας για να επωφεληθούν περισσότεροι εργαζόμενοι» είπε ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, αρμόδιος για οικονομικά ζητήματα, Μίχαελ Σρόντι. Το εφάπαξ βοήθημα έχει ως στόχο να ανακουφίσει τους εργαζόμενους εν μέσω ακρίβειας, σημείωσε.

Δεν επωφελούνται τα χαμηλά εισοδήματα

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo Κλέμενς Φουστ  είπε πως «είναι σημαντικό να καταβάλλεται εφάπαξ βοήθημα  στους εργαζόμενους σε μια εποχή οικονομικής αβεβαιότητας». Ωστόσο άσκησε κριτική στη κυβέρνηση για το το αφορολόγητο μπόνους των 3.000 ευρώ. Όπως είπε επειδή το βοήθημα αυτό επιδοτείται ουσιαστικά από το κράτος, αυτό θα έπρεπε να αφορά όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα καθώς αυτό ωφελεί κυρίως τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

Σύμφωνα με το οικονομικό Ινστιτούτο Ifo, πολλές εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους για να αυξήσουν τις τιμές και τα κατά συνέπεια τα κέρδη τους.

Αυτό συνέβη μεταξύ άλλων στον κατασκευαστικό κλάδο, στο εμπόριο, στις μεταφορές και στην εστίαση. Ο αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Τροφή Κατανάλωση Εστίαση NGG Φρέντι Αντγιάν είπε ότι κερδισμένοι της κρίσης είναι μεταξύ άλλων οι εταιρίες όπως η Nestlé, η Unilever και η Coca-Cola.  Αφορολόγητο μπόνους θα λάβουν και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στις αλυσίδες σουπερμάρκετ Lidl και στο Rewe, στις κλινικές Sana, στον ενεργειακό κολοσσό RWE, αλλά και στους σιδηρόδρομους της χώρας . Τόσο ο Φρέντι Αντγιάν όσο και ο Μίχαελ Σρόντι είπαν ότι είναι είναι νωρίς να βγουν συμπεράσματα για το  μπόνους.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.