Quantcast
Γερμανία: Έκτακτο σχέδιο σε περίπτωση ενεργειακού μπλακ άουτ - Στο τραπέζι τα capital controls - enikonomia.gr
share

Γερμανία: Έκτακτο σχέδιο σε περίπτωση ενεργειακού μπλακ άουτ – Στο τραπέζι τα capital controls

δημοσιεύτηκε:

Στο τραπέζι της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Bundesbank βρίσκονται μεταξύ άλλων τα capital controls σε περίπτωση που ληφθούν μέτρα έκτακτης ανάγκης τον χειμώνα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, οι γερμανικές αρχές επιταχύνουν την προετοιμασία για την εφαρμογή του έκτακτου σχεδίου που αφορά στο ενεργειακό μπλακ άουτ σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου, ενώ στα σχέδια της Bundesbank περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο να υπάρξουν όρια στις αναλήψεις μετρητών από τις τράπεζες, όπως γνωστοποίησαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι αξιωματούχοι και τράπεζες εξετάζουν και την πρόσβαση σε καύσιμα προτεραιότητας για μεταφορείς μετρητών. Στις συζητήσεις αυτές λαμβάνει μέρος και η ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας  BaFin αλλά και πολλές Ενώσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου, όπως ανέφεραν με  καθεστώς ανωνυμίας άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα. Πάντως παρόλο που οι γερμανικές αρχές έχουν απορρίψει δημοσίως το ενδεχόμενο να υπάρξουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, ωστόσο την ίδια ώρα οι συζητήσεις που γίνονται φαίνεται πως αναμένεται να εφαρμοστούν τέτοιου είδους ακραία μέτρα λόγω  αυξανόμενου κόστους ενέργειας.

Οι ανησυχίες των Γερμανών

Οι Γερμανοί πολίτες ανησυχούν ιδιαιτέρως για την πρόσβασή τους στα μετρητά και αυτό επειδή αναμένεται να τα χρησιμοποιήσουν περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Ορισμένοι μάλιστα μαζεύουν ακόμη και τα γερμανικά μάρκα που αντικαταστάθηκαν πριν από δύο δεκαετίες από το ευρώ.

Μάλιστα πρόσφατη μελέτη της Bundesbank έδειξε ότι περίπου το 60% των καθημερινών αγορών των Γερμανών πολιτών γίνονται σε μετρητά και οι Γερμανοί κάνουν ανάληψη κατά μέσο όρο  πάνω από 6.600 ευρώ σε ετήσια βάση κυρίως μέσω των ΑΤΜ.

Τα Capital controls

Ένα πιθανό μπλακ άουτ εγείρει νέα ερωτήματα και οι αξιωματούχοι επανεξετάζουν εντατικά το θέμα τη στιγμή που βαθαίνει η ενεργειακή κρίση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και πλησιάζει ο χειμώνας. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε μια επιλογή για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής θα μπορούσε να είναι ο περιορισμός του ποσού αναλήψεων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.