Quantcast
Γερμανία: Σε ύφεση η οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2023 - Τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις - enikonomia.gr
share

Γερμανία: Σε ύφεση η οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2023 – Τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις

δημοσιεύτηκε:

Σε  “τεχνική” ύφεση μπήκε η οικονομία της Γερμανίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε ελαφρώς κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Μάλιστα το ΑΕΠ της χώρας  κατέγραψε μείωση της τάξεως του 0,3%  κατά το παραπάνω τρίμηνο λόγω της πτώσης  του 0,5% που είχε σημειώσει το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Η ύφεση ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα πτώσης του ΑΕΠ. Η προκαταρκτική εκτίμηση έφερε το ΑΕΠ να παραμένει στάσιμο κατά το πρώτο τρίμηνο και η Γερμανία να αποφεύγει την ύφεση.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Μεταξύ άλλων το www.cnbc.com  που επικαλείται στοιχεία της  Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας αναφέρει πως τα γερμανικά νοικοκυριά ξόδεψαν πολύ λιγότερα  χρήματα για να καλύψουν διάφορες ανάγκες τους κατά το πρώτο τρίμηνο  καθώς ο δείκτης  δαπανών προσωπικής κατανάλωσης μειώθηκε  κατά  1,2% το διάστημα αυτό. Αξιοσημείωτο είναι δε πως  οι καταναλωτές δεν ήταν πρόθυμοι να ξοδέψουν χρήματα μετρητοίς  σε ρούχα, σε έπιπλα, σε αυτοκίνητα κ.λπ

Οι προβλέψεις οικονομολόγων 

Τα αποτελέσματα της Υπηρεσίας για την οικονομία της χώρας σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics για την Ευρωζώνη, Claus Vistesen. Η Γερμανία μπήκε τελικά σε ύφεση προς τα τέλη του περασμένου έτους, καθώς οι υπερβολικές υψηλές τιμές στην ενέργεια επιβάρυναν τις δαπάνες των καταναλωτών, σημείωσε ο κ. Claus Vistesen.

Και συνέχισε λέγοντας πως είναι απίθανο να μειωθεί  το ΑΕΠ  της Γερμανίας τα επόμενα τρίμηνα αλλά δεν αναμένεται να υπάρξει και ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας.

Από την πλευρά της  ανώτερη οικονομολόγος  της Capital Economics για  την Ευρώπη, Franziska Palmas είπε πως αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Γερμανίας από εδώ και στο εξής.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Το δημοσίευμα του www.cnbc.com αναφέρεται και στο θέμα των αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει εκ  νέου τα επιτόκια της στην επόμενη συνεδρίασή της στις 15 Ιουνίου.  Υπενθυμίζεται πως η Τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 375 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο. Ο διοικητής της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας,  Joachim Nagel δήλωσε πρόσφατα πως η ΕΚΤ  θα προβεί σε «αρκετές» ακόμη αυξήσεις επιτοκίων.

Τα υψηλότερα επιτόκια θα εξακολουθήσουν να επιβαρύνουν τόσο την κατανάλωση όσο και τις επενδύσεις.  Αλλά και οι εξαγωγές ενδέχεται να πληγούν  εν μέσω οικονομικής αδυναμίας σε άλλες ανεπτυγμένες αγορές, πρόσθεσε ο Palmas της Capital Economics.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.