Quantcast
Γερμανία: Τι θα σήμαινε η διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία - enikonomia.gr
share

Γερμανία: Τι θα σήμαινε η διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία

δημοσιεύτηκε:

Τι θα σήμαινε για τη Γερμανία διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία αποκαλύπτει έρευνα.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα αυτό θα σήμαινε ελλείψεις έως και του 40% της απαιτούμενης ενέργειας για τη βιομηχανία.

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Ινστιτούτου YouGov έδειξαν τα εξής:

  • Το 64% των Γερμανών θα επιθυμούσε την άμεση προώθηση των μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία προβλέπει περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 30% έως το 2030. Αντίθετη άποψη εκφράζει το 24%.
  • Επιπλέον, το 59% των Γερμανών εγκρίνει την παράταση της λειτουργίας των εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 30%. Το 49% των ερωτηθέντων θα υποστήριζε μεταξύ άλλων μέτρων και την απαγόρευση εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία, ακόμη και αν αυτό είχε επιπτώσεις για την γερμανική οικονομία. Αντιθέτως, μια τέτοια επιλογή απορρίπτει το 39%.

Οι συνέπειες ενδεχόμενης διακοπής προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου

Οι πραγματικές συνέπειες ενδεχόμενης διακοπής προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου παραμένουν ωστόσο ασαφείς. Η εταιρία συμβούλων για θέματα ενέργειας Aurora Energy Research, σε μελέτη της καταλήγει στο συμπέρασμα ότι έως τον Μάρτιο του 2023 και εφόσον ο χειμώνας ήταν σχετικά ήπιος, θα έλειπαν δύο έως πέντε δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, παρότι η γερμανική κατανάλωση, στα 82 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα για το 2022, έχει ήδη μειωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η υπολογιζόμενη έλλειψη ακούγεται ενδεχομένως διαχειρίσιμη, επισημαίνει ο ειδικός της εταιρίας Καζιμίρ Λόρεντς, αλλά τονίζει ότι «θα έπρεπε να περιοριστεί σημαντικά ο κλάδος της βιομηχανίας» και πολλά εργοστάσια που εξαρτώνται από το φυσικό αέριο θα έπρεπε ακόμη και να κλείσουν. Το ποιος θα σταματούσε να προμηθεύεται θα αποτελούσε είτε πολιτική απόφαση είτε ρύθμιση της αγοράς, εξηγεί ο κ. Λόρεντς και τάσσεται υπέρ της δεύτερης επιλογής. Η έλλειψη φυσικού αερίου θα οδηγούσε σε αύξηση της τιμής σε σημείο που δεν θα μπορούσαν όλες οι επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν, αναφέρει.

Εάν όμως ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα βαρύς, η έλλειψη θα έφτανε τα 10-12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και ο βιομηχανικός κλάδος θα έχανε έως και το 40% της απαιτούμενης για τη λειτουργία του ποσότητας, εκτιμούν οι ερευνητές.

Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες περιορισμού της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η Aurora αναφέρει την αυξημένη προμήθεια από τη Νορβηγία και το Αζερμπαϊτζάν και την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG από τις ΗΠΑ. Ο πρώτος πλωτός τερματικός σταθμός LNG θα μπορούσε να είναι έτοιμος εντός του 2022, εκτιμά ο κ. Λόρεντς, ο οποίος πάντως δεν θεωρεί ότι υπάρχουν βραχυπρόθεσμα άλλες χώρες-προμηθευτές


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.