Quantcast
Γιατί βρίσκονται στο στόχαστρο της Κομισιόν η Apple, η Google και η Meta - enikonomia.gr
share

Γιατί βρίσκονται στο στόχαστρο της Κομισιόν η Apple, η Google και η Meta

δημοσιεύτηκε:

Στο στόχαστρο της Κομισιόν βρίσκονται η Alphabet (μητρική της Google), η Apple και η Meta για μη συμμόρφωση με τον Νόμο για της Ψηφιακές Αγορές (DMA).Oι εταιρείες  κινδυνεύουν να πληρώσουν υψηλά πρόστιμα.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωση της η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή άρχισε σήμερα να διενεργεί έρευνες στην Alphabet, στο Google Play και στην αναζήτηση της Google περί μη συμμόρφωσης βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA). Επίσης η Επιτροπή ελέγχει την εφαρμογή των κανόνων της Apple στο App Store και την επιλογή για Safari αλλά  και το «μοντέλο πληρωμής ή συναίνεσης» του Meta», προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν.

Σύμφωνα με την νομοθεσία DMA, οι εταιρείες τεχνολογίας δεν πρέπει να εμποδίζουν τις επιχειρήσεις να ενημερώνουν τους χρήστες τους για φθηνότερες επιλογές αναφορικά με τα προϊόντα τους ή για συνδρομές εκτός ενός καταστήματος εφαρμογών.

« Τους κανόνες της DMA που εφάρμοσαν η Apple και η Alphabet για το anti-steering  φαίνεται πως δεν είναι σύμφωνοι με τον νόμο. Η Apple και η Alphabet εξακολουθούν να χρεώνουν διάφορα επαναλαμβανόμενα τέλη στους πολίτες  αλλά και να περιορίζουν την καθοδήγηση» δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ΕΕ για θέματα ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ σε συνέντευξη Τύπου.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα

Υπενθυμίζεται πως τον Σεπτέμβριο του 2023 η Κομισιόν όρισε ως gate-keepers την  Alphabet, την Amazon, την Apple, την  ByteDance, τη Meta και τη Microsoft. Οι εταιρείες αυτές έπρεπε να συμμορφωθούν μέχρι τις 7 Μαρτίου 2024 πλήρως με όλες τις υποχρεώσεις DMA . Σημειώνεται δε πως η Κομισιόν θα ολοκληρώσει την έρευνα αυτή εντός των 12 μηνών. Μετά θα ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους για τα προκαταρκτικά πορίσματά της και θα εξηγήσει τα μέτρα που θα πρέπει να  πάρουν.

Μάλιστα η Κομισιόν μπορεί να επιβάλει πρόστιμα έως και 10% του συνολικού παγκόσμιου κύκλου εργασιών της εταιρείας σε περίπτωση που υπάρξει παράβαση.

Αυτά τα πρόστιμα μπορούν να αυξηθούν έως και 20%  εάν υπάρξει  επανειλημμένη παράβαση.  Ενώ σε περίπτωση συστηματικών παραβάσεων, η Κομισιόν  μπορεί να υποχρεώσει μία εταιρεία να πουλήσει μια επιχείρηση ή μέρη της ή να της απαγορεύσει να αποκτήσει πρόσθετες υπηρεσίες που σχετίζονται με τη συστημική μη συμμόρφωση.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.