Quantcast
Η ΕΕ αποποιείται την ευθύνη για την εγκατάλειψη του South Stream - enikonomia.gr
share

Η ΕΕ αποποιείται την ευθύνη για την εγκατάλειψη του South Stream

δημοσιεύτηκε:

Η ΕΕ έσπευσε να αποσείσει την ευθύνη που της απέδωσε η Ρωσία για την εγκατάλειψη του φιλόδοξου αγωγού αερίου South Stream, αμφισβητώνταα ότι το έργο αυτό  είναι πράγματι “νεκρό”, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέπληξε την Δευτέρα με τη δήλωση ότι εγκαταλείπει τον αγωγό South Stream, ο οποίος θα διέσχιζε τη Μάτρη Θάλασσα έως τη Βουλγαρία, υπέρ ενός εναλλακτικού αγωγού που θα περνά μέσα από την Τουρκία, θέτοντας την ΕΕ σε μία περίπλοκη κατάσταση. Οι Βρυξέλλες εργάζονται για να περιορίσουν τη μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια, μία προσπάθεια που έλαβε τον χαρακτήρα του επείγοντος φέτος με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η οποία είναι βασικός κόμβος για τη μεταφορά του αερίου σε άλλες χώρες. Ωστόσο, έως ότου διασφαλισθούν εναλλακτικές πηγές προμήθειας ενέργειας, οι ευρωπαικές χώρες, ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, παραμένουν ευάλωτες σε περικοπές της τροφοδοσίας τους με αέριο. 

Αν και η δισρομή του αερίου μέσω της Τουρκίας, στην οποία αναφέρθηκε ο Πούτιν, θα μπροούσε να εφοδιάσει την Ελλάδα, τη Βουλγαρίακαι άλλες χώρες της περιοχής, ο αγωγός δεν θα είναι τόσο μεγάλος όπως ο South Stream που επρόκειτο να φθάσει έως την Αυστρία. Ο Ρώσος Πρόεδρος επέρριψε στην ΕΕ την ευθύνη για την απόφαση του να ακυρώσει τον South Stream, αλλά αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες απέρριψαν αυτή την ευθύνη, δηλώνοντας ότι οι συζητήσεις θα συνεχισθούν. “Οι αγωγοί αερίου στην Ευρώπη πρέπει να κατασκευασθούν σύμφωνα με την ευρωπαική νομοθεσία”, δήλωσε η Άννα – Κάισα Ιτκόνεν, εκπρόσωπος της ΕΕ για ενεργειακά θέματα, προσθέτοντας ότι μία προγραμματισμένη συνάντηση με τους υπουργούς Ενέργειας των χωρών που εμπλέκονται στον South Stream θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα για να συζητηθεί πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το έργο με βάση τη νομοθεσία της ΕΕ.  

Η Ρωσία επιδιώκει να ενισχύσει τις οικονομικές της σχέσεις με άλλες χώρες – μεταξύ των οποίων την Κίνα και την Τουρκία – που δεν έχουν ακολουθήσει την ΕΕ και τις ΗΠΑ στις κυρώσεις κατά της παρέμβασης του Κρεμλίνου στην Ουκρανία. Ωστόσο, η τουρκική αγορά είναι σχετικά περιορισμένη και μία νέα συμφωνία για την αποστολή μεγαλύτερων ποσοτήτων αερίου στην Κίνα έχει καθυστερήσει. Στις εναλλακτικές επιλογές της Ευρώπης περιλαμβάνεται  ο νότιος διάδρομος αερίου που θα φέρνει αέριο από την κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.