Quantcast
Η Γερμανία θα στηρίξει τη Γαλλία στις μεταρρυθμίσεις - enikonomia.gr
share

Η Γερμανία θα στηρίξει τη Γαλλία στις μεταρρυθμίσεις

δημοσιεύτηκε:

Μετά τα επινίκια για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία και τη διαφαινόμενη κατά κράτος επικράτηση του κόμματος Republique En Marche και στον δεύτερο γύρο, τα βλέμματα στρέφονται στον Εμμανουέλ Μακρόν και τις θεμελιακές μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει τόσο για το εσωτερικό της χώρας του, όσο και σε επίπεδο ΕΕ.

Ο Γενς Σπαν, χριστιανοδημοκράτης υφυπουργός Οικονομικών, χαρακτηρίζει εντυπωσιακό το εκλογικό αποτέλεσμα και περιμένει να δει τις επόμενες κινήσεις του γάλλου προέδρου για τις μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη εξαγγείλει.

Γερμανογαλλική ομάδα εργασίας


Πως θα μπορούσε να βοηθήσει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών; «Καταρχήν, το πρώτο πράγμα που κάνει ο πρόεδρος Μακρόν δεν είναι να περιμένει τη δική μας βοήθεια» δηλώνει στη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF. «Θεωρώ πολύ πατερναλιστική αυτήν την προσέγγιση, ότι η Γερμανία θα πρέπει να βοηθήσει, πρόκειται για μεταρρυθμίσεις προς το συμφέρον της Γαλλίας καταρχήν. Εάν βεβαίως μπορούμε να κάνουμε κάτι, ασφαλώς θα το κάνουμε, αλλά πρόκειται για μεταρρυθμίσεις για τη χώρα, στην αγορά εργασίας, στο φορολογικό, στο πεδίο της οικονομίας, αλλά και για την Ευρώπη, μεταρρυθμίσεις που αφορούν την ΕΕ. Εδώ είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για να προωθήσουμε την ευρωζώνη».

Αυτήν την περίοδο λειτουργεί μια ομάδα εργασίας ανάμεσα στα δύο υπουργεία Οικονομικών, η οποία επεξεργάζεται σχέδια για το πώς θα δοθεί νέα ώθηση για την ενίσχυση της ευρωζώνης. «Δεν έχουμε λίγα χρέη στην ευρωζώνη, αλλά πάρα πολλά», τονίζει ο Γενς Σπαν. «Άρα θα πρέπει να δούμε πώς να εφαρμόσουμε καλύτερα τους υπάρχοντες κανόνες για να έρθουν περισσότεροι επενδυτές στην Ευρώπη και την ευρωζώνη. Σε αυτά τα θέματα ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές».

«Για την μετεξέλιξη του ΕSM»


Ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής ευρωομολόγου, κάτι που ξεκαθάρισε όταν ήρθε στο Βερολίνο, λίγες ώρες μετά την εκλογή του ως πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας. Και επιμένει ότι η συζήτηση θα πρέπει να γίνεται μακριά από τίτλους και επικεφαλίδες, περισσότερο στην ουσία των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να πάρουν πιο συγκεκριμένη μορφή. «Πώς δηλαδή μπορούμε υπάρχοντες θεσμούς, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας που διαθέτει σε περιόδους κρίσης χρήματα σήμερα στην Ελλάδα, παλαιότερα στην Ισπανία και την Πορτογαλία, πως αυτός ο μηχανισμός θα μετεξελιχθεί έτσι, ώστε σε κρίσιμες περιόδους να διαθέτει χρηματοδοτικά περιθώρια. Τι θα πρέπει να κάνει ένας ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών, ποια θα είναι τα καθήκοντά του, τα δικαιώματά του. Για όλα αυτά θα πρέπει να συζητήσουμε τις επόμενες εβδομάδες».

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν για όλα αυτά χρειάζονται αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Γι αυτές χρειάζονται πλειοψηφίες που σε πολλές χώρες που χρειάζονται δημοψηφίσματα, δεν είναι βέβαιο ότι υπάρχουν πλειοψηφίες. Άρα, κατά την άποψη του γερμανού πολιτικού, θα πρέπει πρώτα η ΕΕ να κάνει τις δικές της προτάσεις σε τομείς όπου οι πολίτες έχουν κακή εντύπωση για τις επιδόσεις, όπως στο μεταναστευτικό, στην ασφάλεια συνόρων και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.