Quantcast
Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Προειδοποιεί για νέες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος τον χειμώνα - Δεν αποκλείει μπλακ άουτ - enikonomia.gr
share

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Προειδοποιεί για νέες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος τον χειμώνα – Δεν αποκλείει μπλακ άουτ

δημοσιεύτηκε:

Οι τιμές της ενέργειας θα μπορούσαν να “εκτοξευθούν” αυτόν τον χειμώνα και να αναγκαστούν οι κυβερνήσεις  των χωρών να χορηγήσουν εκ νέου επιδοτήσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ΙΕΑ, Fatih Birol σύμφωνα με το  www.bbc.com.

Ο κ. Birol αναφέρθηκε και στο θέμα του φυσικού αερίου ενώ δεν απέκλεισε  να υπάρξουν νέες αυξήσεις. Μπορεί να έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα και να δούμε ισχυρές ανοδικές πιέσεις στις τιμές του φυσικού αερίου σε περίπτωση που επικρατήσει το σενάριο όπου η κινεζική οικονομία γίνει πολύ ισχυρή, σημείωσε και τόνισε πως αυτό μετά θα επιβαρύνει περαιτέρω τους καταναλωτές. Πρόσθεσε  δε πως οι κυβερνήσεις των χωρών θα πρέπει να πιέσουν για εξοικονόμηση ενέργειας και να επενδύσουν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στις προβλέψεις που έχουν κάνει o S&P Global  αλλά και η Goldman Sachs για την κινεζική  οικονομία. Μπορεί η  κινεζική οικονομία να ανέκαμψε μετά την άρση των περιορισμών για τον Covid, ωστόσο τα πρόσφατα στοιχεία έδειξαν σημάδια επιβράδυνσης της. Ο οίκος αξιολόγησης S&P Global αλλά και η Goldman Sachs αναθεώρησαν πρόσφατα προς κάτω αυτή την πρόβλεψή τους  για την κινεζική ανάπτυξη, σημείωσε με έμφαση.

Αποκάλυψε δε μερικά από τα «στρατηγικά λάθη» που έκαναν οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρώπης. Οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρώπης έκαναν «στρατηγικά λάθη» μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η υπερβολή εξάρτηση τους από την Ρωσία αναφορικά με την ενέργεια, υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον  Birol, οι κυβερνήσεις των χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, θα πρέπει συνεχίσουν να παίρνουν μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, κυρίως όσο πλησιάζουμε προς τον χειμώνα. Επίσης επεσήμανε πως είναι αναγκαίο να προωθηθούν τεχνολογίες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να αναζητηθούν εναλλακτικές επιλογές για την ενέργεια. Πάντως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει μπλακ άουτ αυτόν τον χειμώνα ως «μέρος του παιχνιδιού» και διευκρίνισε πως δεν είναι γνωστό σε τι βαθμό θα ανακάμψει η κινεζική οικονομία.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.