Quantcast
ΗΠΑ: Αμετάβλητα αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια η Fed - enikonomia.gr
share

ΗΠΑ: Αμετάβλητα αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια η Fed

δημοσιεύτηκε:

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια σήμερα καθώς και να σηματοδοτήσει αν παραμένει ο σχεδιασμός της για δύο αυξήσεις τους φέτος, εν μέσω ανησυχιών για την επιβράδυνση των προσλήψεων στις ΗΠΑ και την ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Fed αύξησε τον περασμένο Δεκέμβριο το βασικό επιτόκιο δανεισμού της, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μία δεκαετία, αλλά απέφυγε να σφίξει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική της φέτος, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και της αστάθειας των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Το ανακοινωθέν της Fed και οι αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις της θα δημοσιοποιηθούν, όπως έχει προγραμματισθεί, στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας), ενώ η Πρόεδρος της τράπεζας, Τζάνετ Γιέλεν, θα δώσει συνέντευξη τύπου μετά από μισή ώρα. Το επιτόκιο για δανεισμό μίας ημέρας, που αποτελεί το βασικό επιτόκιο της Fed, προβλέπεται να διατηρηθεί στο σημερινό εύρος μεταξύ του 0,25% και του 0,50%, σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ 151 οικονομολόγων.

Οι προβλέψεις της Fed τον Μάρτιο υποδήλωναν ότι θα προχωρήσει σε δύο αυξήσεις επιτοκίων το 2016, αλλά η μεγάλη επιβράδυνση των νέων θέσεων απασχόλησης τον Μάιο και η προοπτική ότι η Βρετανία θα μπορούσε να ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα υπέρ της εξόδου της από την ΕΕ έχουν ενισχύσει τις αμφιβολίες για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας. Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters αναμένουν τώρα ότι η Fed θα προχωρήσει σε πιο σφιχτή νομισματική πολιτική τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο, περιμένοντας ότι οι προσλήψεις θα ανακάμψουν τον Ιούνιο και ότι δεν θα υπάρξει η χρηματοπιστωτική αναταραχή που προβλέπεται τώρα από ενδεχόμενη ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit.

Τα προθεσμιακά επιτόκια υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε μία μόνο αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων φέτος, σύμφωνα με την εταιρεία CME Group. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον μία φορά φέτος, βασιζόμενοι στην άποψη ότι θα βελτιωθεί η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ και θα υπάρξει πίεση στην κεντρική τράπεζα να μην επιτρέψει αύξηση του πληθωρισμού αρκετά πάνω από το 2% που είναι ο στόχος της. «Με το ποσοστό ανεργίας στο 4,7%, την αύξηση των μισθών να ενισχύεται σαφώς και τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες πολύ χαλαρότερες, υπάρχει πιθανότατα ένα όριο για το πόσο πολύ μπορεί να διαρκέσει το διάλειμμα της Fed», ανέφεραν οικονομολόγοι της Goldman Sachs σε σημείωμα στους πελάτες της τράπεζας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.