Quantcast
ΗΠΑ: Ανοιχτό το θέμα της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μετά την 8η Φεβρουαρίου - enikonomia.gr
share

ΗΠΑ: Ανοιχτό το θέμα της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μετά την 8η Φεβρουαρίου

δημοσιεύτηκε:

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στις ΗΠΑ λειτουργεί, ενώ το ζήτημα συνέχισης της χρηματοδότησής της, αναμένεται ν’ απασχολήσει και πάλι το Κογκρέσο σε χρονικό διάστημα λιγότερο των τριών εβδομάδων επισημαίνει το “Politico.”

Η πολιτική αντιπαράθεσης μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για τα ζητήματα της μετανάστευσης, αλλά και για την κατανομή των δαπανών στον κεντρικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, παραμένει. Τα κεντρικά ζητήματα που προκάλεσαν την τριήμερη διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην Ουάσινγκτον, παραμένουν επίσης, ανοιχτά.

Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων βρίσκονται αντιμέτωποι με μία κλιμακούμενη πίεση από τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για την μακρόχρονη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο παύσης της λειτουργίας της, στις 8 Φεβρουαρίου. Οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη του Κογκρέσου και υποστηρίζουν την αμερικανική αμυντική βιομηχανία, ασκούν πιέσεις για την αύξηση των αμυντικών δαπανών του πενταγώνου, επικαιροποιώντας μία ουσιαστική προτεραιότητα του προέδρου Τραμπ, για το 2018. Παράλληλα, οι ίδιοι, δυσανασχετούν όταν καλούνται να ψηφίσουν για νομοσχέδια μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που επηρεάζουν αρνητικά την αποτελεσματική λειτουργία της αμερικανικής πολεμικής μηχανής.

Από την άλλη μεριά, προκειμένου να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο μακροπρόθεσμων οικονομικών δαπανών από την Γερουσία, απαιτείται η υποστήριξη τουλάχιστον εννέα γερουσιαστών του Δημοκρατικού Κόμματος. Μετά τις χθεσινές εξελίξεις στην Γερουσία, οι Δημοκρατικοί θα επιμείνουν στην διασύνδεση των ζητημάτων που αφορούν στην επίλυση προβλημάτων των μεταναστών, με την στάση τους, για την ψήφιση ενός νομοθετήματος μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης των ομοσπονδιακών υπηρεσιών. “Βρισκόμαστε εδώ για να πολεμήσουμε μία άλλη ημέρα. Νομίζω ότι έχουμε μία ευκαιρία να το επιτύχουμε αυτό,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός Ρούμπεν Γκαλέγκο που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και εκλέγεται στην Αριζόνα.

Από την άλλη μεριά, πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσινγκτον εκτιμούν ότι οι Δημοκρατικοί είναι απίθανο να επιδιώξουν μία νέα διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, μετά την πολιτική ήττα που υπέστησαν χθες στην Γερουσία. Ωστόσο, συνεργάτης της Νάνσι Πελόζι που είναι η ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων δήλωσε ότι η ίδια θα εξακολουθήσει να μην υποστηρίζει την επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας για τις δαπάνες του κεντρικού προϋπολογισμού, όσο δεν δρομολογούνται ουσιαστικές εξελίξεις για την επίτευξη μιας διακομματικής συμφωνίας, αναφορικά με την επίλυση προβλημάτων στον τομέα της μετανάστευσης.

Τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι, όσο και οι Δημοκρατικοί απέχουν ουσιαστικά από την επίτευξη μιας συμφωνίας για το μεταναστευτικό πρόβλημα στις ΗΠΑ, οριοθετώντας μια δύσκολη πολιτική πραγματικότητα και αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Κογκρέσο θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπο με το σοβαρό πρόβλημα της διακοπής λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. “Η συζήτηση σχετικά με τα ανώτατα όρια δαπανών θα συνεχιστεί, ενώ οι Δημοκρατικοί θα εξακολουθήσουν να διασυνδέουν τα δύο ζητήματα (μεταναστευτικό και μακροπρόθεσμες δαπάνες)” δήλωσε χαρακτηριστικά ο συνεργάτης της Πελόζι για να συνεχίσει: “Είναι αναμενόμενο ότι οι υποστηρικτές αύξησης των αμυντικών δαπανών θα ορθώσουν το ανάστημά τους. Η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων θα βρεθεί αντιμέτωπη με ισχυρές εσωτερικές πιέσεις για να επιτύχει μία συμφωνία,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ωστόσο, μερικοί από τους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο ελπίζουν ότι η χθεσινή πολιτική ήττα των Δημοκρατικών θα επιφέρει αλλαγή της στάσης τους, κάμπτοντας τις αντιρρήσεις που έχουν διατυπώσει, αλλά και την επιμονή τους στα ζητήματα που θέτουν για την επίτευξη μιας μακρόχρονης συμφωνίας οικονομικών δαπανών. Το ηγετικό στέλεχος της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων Στιβ Σκαλίσε δήλωσε ότι: “Οι Δημοκρατικοί δεν θα μπορούν να παίξουν το ίδιο παιχνίδι, σε μερικές εβδομάδες. Προσπάθησαν να διασυνδέσουν τα δύο ζητήματα (πρόγραμμα προστασίας των παράνομων μεταναστών DACA και δαπάνες του προϋπολογισμού). Αλλά αυτό δεν είχε το αποτέλεσμα που ανέμεναν. Το πιο υπεύθυνο πράγμα που μπορούν να κάνουν, είναι να διεξάγουν ειλικρινείς διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας μακροπρόθεσμων δαπανών του προϋπολογισμού, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος από την Λουιζιάνα.

Από την άλλη μεριά, άλλοι Ρεπουμπλικάνοι δεν είναι τόσο αισιόδοξοι αναφορικά με την εγκατάλειψη από τους Δημοκρατικούς της διαπραγματευτικής διασύνδεσης μεταξύ του προγράμματος DACA και των δαπανών του προϋπολογισμού. “Κατά τους τελευταίους μήνες έχω πειστεί ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για τον καθορισμό των ανώτατων ορίων στις δαπάνες, χωρίς την διευθέτηση των ζητημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή του προγράμματος DACA. Νομίζω ότι από άποψη προτεραιότητες, το πρόγραμμα DACA πρέπει να προηγηθεί,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος Τομ Μακάρθουρ που εκλέγεται στο Νιου Τζέρσι και είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σε ρεαλιστικό επίπεδο, οι Δημοκρατικοί φαίνεται ότι έχασαν μέρος της δυναμικής τους, αναφορικά με την πολιτική αξιοποίηση του προγράμματος DACA και την διασύνδεσή του με τις δαπάνες. Οι Ρεπουμπλικάνοι χαρακτήρισαν τις κινήσεις τους ως “πολιτική μπλόφα,” ενώ γίνεται επίκαιρη η κίνηση του Δημοκρατικού Τσακ Σούμερ να διασυνδέσει τις εξελίξεις με την χρηματοδότηση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό που προωθεί ο πρόεδρος Τραμπ. Ωστόσο, η κίνηση αυτή παρά την πρόθεση ευελιξίας των διαπραγματεύσεων που φαίνεται πως είχε, εκτιμάται ότι ενθάρρυνε τους Ρεπουμπλικάνους να κλιμακώσουν τις πιέσεις τους, ζητώντας περισσότερους συμβιβασμούς.

Ωστόσο, οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία αναγνωρίζουν την δυσκολία των διαπραγματεύσεων που θα κληθούν ν’ αντιμετωπίσουν. Ο Ρεπουμπλικάνος Τζον Θουν που έχει ηγετική θέση στην Γερουσία και εκλέγεται στη Νότια Ντακότα, εξέφρασε χθες την εκτίμηση ότι είναι πιθανό το Κογκρέσο να μην προχωρήσει στην ψήφιση ενός νομοσχεδίου μακροπρόθεσμων δαπανών, μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Ο ίδιος, άφησε να εννοηθεί ότι μέχρι την 8η Φεβρουαρίου θα είναι αναγκαία η ψήφιση ενός νέου νομοσχεδίου μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Με την εκτίμηση αυτή, συμφωνούν κι αρκετά μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που συμμετέχουν σε επιτροπές που σχετίζονται με την οικονομία των ΗΠΑ, αλλά και την άμυνα. “Νομίζω ότι διαπίστωσαν πως η τακτική αυτή δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ εκτιμώ ότι δεν θα την ακολουθήσουν την επόμενη φορά. Ωστόσο, ανησυχώ για τις αμυντικές δαπάνες. Δεν γνωρίζω αν έχει αλλάξει κάτι. Θα δούμε τι μπορούν να φέρουν 10,5 ημέρες κοινοβουλευτικής συζήτησης,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος Σκοτ Ντεστζαρλέις από το Τενεσί, που είναι μέλος της Επιτροπής Άμυνας στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι Δημοκρατικοί θα προχωρήσουν σε μία συμφωνία για τις δαπάνες διαχωρίζοντας το πρόγραμμα DACA, ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Σίμπσον που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και εκλέγεται στο Αίντάχο, δήλωσε με σαρκασμό: “Ναι! Είμαι θετικός ότι η ηγεσία τους θα το αντιληφθεί αυτό!” Ο ίδιος, εμφανίστηκε ενοχλημένος κι από την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων σχολιάζοντας “Πηγαίνουμε για ένα άλλο νομοσχέδιο χρηματοδότησης για το πρόγραμμα υγείας των παιδιών, εκτός κι αν η ηγεσία θα είναι απασχολημένη με μία νέα συμφωνία για τον προϋπολογισμό,” σχολίασε ο Σίμπσον.

Σε γενικότερο πολιτικό επίπεδο τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τις πιέσεις που ασκούν οι γερουσιαστές που θα διεκδικήσουν την επανεκλογή τους στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, που θα διεξαχθούν το Νοέμβριο του 2018. Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι υπάρχει πολιτικό κόστος για όποιον χρεωθεί πολιτικά μία διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, πολύ δε περισσότερο αν μία τέτοια αρνητική εξέλιξη επαναληφθεί για δεύτερη φορά, σε χρονικό διάστημα μικρότερου του μηνός.

Πηγή Πληροφοριών: Politico – ΑΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.