Quantcast
ΗΠΑ: Τι είπε η Γελέν για τον αμερικανικό τραπεζικό τομέα μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank - enikonomia.gr
share

ΗΠΑ: Τι είπε η Γελέν για τον αμερικανικό τραπεζικό τομέα μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank

δημοσιεύτηκε:

Την εκτίμηση ότι η κατάσταση του αμερικανικού τραπεζικού τομέα «σταθεροποιείται» εξέφρασε στο ετήσιο συμπόσιο του Οργανισμού Αμερικανών Τραπεζιτών (ABA) της Ουάσινγκτον η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank (SVB) και της Signature Bank.

«Η κατάσταση σταθεροποιείται. Και το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα παραμένει σταθερό» επεσήμανε η υπουργός  Οικονομικών. Τον  μηχανισμό που δημιούργησε εδώ και μια εβδομάδα η Fed για να δανείζει χρήματα στις τράπεζες και να αποφευχθεί η κατάρρευσή τους, λειτουργεί και όπως προβλέπεται καθώς παρέχεται ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και οι αναλήψεις χρημάτων από περιφερειακές τράπεζες έχουν σταθεροποιηθεί, υπογράμμισε.

Οι αναλήψεις

Το κύμα μαζικών αναλήψεων καταθέσεων των πολιτών από την Silvergate Bank είχε ως αποτέλεσμα το τραπεζικό ίδρυμα να τεθεί υπό εκκαθάριση. Μετά  σειρά πήρε η SVB, τον έλεγχο της οποίας τον ανέλαβε η Υπηρεσία Εγγύησης των Καταθέσεων (FIDC). Επίσης έκλεισε και η Signature Bank.

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν αμέσως μια σειρά μέτρων για να καθησυχάσουν ιδιώτες και επιχειρήσεις αναφορικά με τη σταθερότητα του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, υποσχόμενες κυρίως ότι οι πελάτες των SVB και Signature Bank θα μπορέσουν να αποσύρουν το σύνολο των καταθέσεών τους.

«Η παρέμβασή μας ήταν απαραίτητη για να προστατεύσουμε το σύνολο του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος. Και παρόμοιες δράσεις θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν αν τα μικρά ιδρύματα υποστούν μαζικές αναλήψεις που δημιουργούν κίνδυνο μετάδοσης», επεσήμανε  η υπουργός.

Η τράπεζα First Republic βρίσκεται κυρίως στο εδώλιο.

Η Fed είχε  ανακοινώσει την Πέμπτη πως μέσα σε μερικές ημέρες δάνεισε σχεδόν 12 δισ. δολάρια στις αμερικανικές τράπεζες στο πλαίσιο του μηχανισμού που δημιουργήθηκε στις 12 Μαρτίου ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα αιτήματα αναλήψεων των πελατών τους.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.