Quantcast
ΗΠΑ: Υπό πίεση και η First Republic Bank - Η "βουτιά" των μετοχών και οι ανησυχίες για την τραπεζική κρίση - enikonomia.gr
share

ΗΠΑ: Υπό πίεση και η First Republic Bank – Η “βουτιά” των μετοχών και οι ανησυχίες για την τραπεζική κρίση

δημοσιεύτηκε:

Μεγαλώνει η διεθνής ανησυχία για την τραπεζική αναταραχή στις  ΗΠΑ. Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και το κλείσιμο της Signature Bank από τις εποπτικές Αρχές λόγω συστημικού κινδύνου έχουν προκαλέσει προβληματισμό.

Έπειτα από αυτά τα δύο “θύματα”, σε ασφυκτικό κλοιό πιέσεων βρίσκεται και η First Republic Bank, της οποίας οι μετοχές… κατρακύλησαν χθες περίπου 70%.

Σύμφωνα με το CBCnews, η First Republic Bank  με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, έχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 213 δισ. δολαρίων. Απασχολεί 7.200 υπαλλήλους και ανακοίνωσε πως έχει πρόσθετα κεφάλαια τα οποία προέρχονται από την Federal Reserve και την JPMorgan Chase.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα η First Republic έχει αχρησιμοποίητα κεφάλαια αξίας περισσότερων από 70 δισ. δολαρίων, ωστόσο ίδια η τράπεζα δεν σχολίασε κάτι επί τούτου.  Αξιοσημείωτο είναι δε πως  και άλλες μετοχές τραπεζών “χτυπήθηκαν” χθες. Μερικές από αυτές είναι μεταξύ άλλων οι μετοχές των Zions, των Pacific West  αλλά και των Western Alliance.

Η SVB

Επισημαίνεται πως η SVB βρίσκεται υπό την εποπτεία της Federal Deposit Insurance Corporation για την οποία η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen εγγυήθηκε πως οι πελάτες της τράπεζας έχουν πλήρη πρόσβαση στις καταθέσεις τους από την Δευτέρα, 13 Μαρτίου.

Το θέμα των καταθέσεων είναι κάτι άλλο. Ωστόσο αυτό που προκαλεί μεγάλη ανησυχία είναι τι θα γίνει με την κοινότητα των start-up, είπε ο αναλυτής της Wedbush Securities, Dan Ives.

Μεταξύ άλλων ο Dan Ives αναφέρθηκε και στην κατάρρευση της Signature Bank. Η τράπεζα είχε πριν το κλείσιμο της περιουσιακά στοιχεία αξίας περισσότερων από 110 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο σύμφωνα με την κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Kathy Hochul, ο έλεγχος που γίνεται στην  Signature ήταν μια σωστή  κίνηση για την προστασία των καταναλωτών.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.