Quantcast
ΗΠΑ: Υπό την εποπτεία της Γέλεν ομοσπονδιακές δαπάνες δισεκατομμυρίων δολαρίων για το κλίμα - enikonomia.gr
share

ΗΠΑ: Υπό την εποπτεία της Γέλεν ομοσπονδιακές δαπάνες δισεκατομμυρίων δολαρίων για το κλίμα

δημοσιεύτηκε:

H Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν εποπτεύει τις ομοσπονδιακές δαπάνες δισεκατομμυρίων δολαρίων για το κλίμα αλλά και τις δαπάνες για υποδομές που θα μεταμορφώσουν την οικονομία των ΗΠΑ. Αυτό δήλωσαν οι στενοί συνεργάτες της Γέλεν ενώ την ίδια ώρα φαίνεται πως  προσπερνάει το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν την παραίτησή της από το αξίωμα της υπουργού.

Ο έλεγχος της Γέλεν

Η Γέλεν ελέγχει σχεδόν 270 δισεκατομμύρια δολάρια που αφορούν μεταξύ άλλων τις φοροαπαλλαγές ηλεκτρικών οχημάτων, των ηλιακών πάνελ οικιακής χρήσης αλλά και των αγορών συστημάτων και συσκευών που σχετίζονται με το κλίμα και έχουν συμπεριληφθεί στο ειδικό νομοσχέδιο για τη μείωση του πληθωρισμού, “Inflation Reduction Act”. Αξιοσημείωτο είναι δε πως η υπουργός έχει γίνει πρωταγωνίστρια των δαπανών για το κλίμα εντός της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο τα σημάδια των αγορών για μία επικείμενη ύφεση αλλά και οι προβλέψεις ορισμένων οικονομολόγων για αυτό θα ενισχύσουν περαιτέρω τις απαιτήσεις των Ρεπουμπλικάνων για την παραίτηση της 76χρονης Γέλεν, με την επίκληση των υπερβολικά αισιόδοξων προβλέψεών της για την πορεία του πληθωρισμού, αλλά και την αποτυχία της να ελέγξει τις ομοσπονδιακές δαπάνες, την οποία θα πρέπει να της χρεωθεί.

 Η σύγκρουση

Η Γέλεν συγκρούστηκε με τους Ρεπουμπλικάνους σχετικά με το θεσμοθετημένο όριο του χρέους των ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι μία αποτυχία αύξησης της σχετικής οροφής απειλεί την πιστοληπτική αξιολόγηση της αμερικανικής οικονομίας και ότι θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Η Γέλεν δήλωσε στο CNBC πως στα τέλη του 2022 ότι η ίδια δεν θα έπρεπε να κατηγορείται που έπεσε έξω στις προβλέψεις της για την πορεία του πληθωρισμού διότι τις ίδιες απόψεις με αυτήν εξέφραζαν και πολλοί άλλοι. Επιπλέον υποστήριξε πως τα σχέδια δαπανών του Μπάιντεν για την COVID-19 ήταν απαραίτητα για την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης.

Η ίδια έχει διαχωρίσει αρκετές φορές δημοσίως τη θέση της από τις προβλέψεις αρκετών που έκαναν λόγο για μία παραίτησή της στο μέσον της τετραετούς προεδρικής θητείας του Μπάιντεν, με δεδομένη την πεποίθηση που έχει για τη συνέχιση της εμπιστοσύνης του Αμερικανού προέδρου στο πρόσωπό της, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες της.

Ο Λευκός Οίκος και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν σχολίασαν άμεσα το δημοσίευμα του Bloomberg που έλεγε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν της ζήτησε ιδιαιτέρως από τη Γέλεν να παραμείνει στη θέση της. Ο Λευκός Οίκος και αξιωματούχοι του υπουργείου των Οικονομικών δήλωσαν ότι το ποσοστό του πληθωρισμού αυξήθηκε από τα προβλήματα που υπήρξαν στις αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ η οικονομική κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ωστόσο την ίδια ώρα ανέφεραν πως τώρα είναι πτωτική η πορεία του πληθωρισμού, ενώ οι επενδύσεις στη βιομηχανική παραγωγή θα  μειώσουν μελλοντικά τα προβλήματα  που υπάρχουν στις αλυσίδες εφοδιασμού.

«Η υπουργός Γέλεν έχει επικεντρώσει την προσπάθειά της στο να επιτύχει τους διπλούς στόχους της μείωσης των εκπομπών βλαβερών αερίων αλλά και της ανασυγκρότησης της αμερικανικής βιομηχανίας » δήλωσε στο Reuters ο Ρον Γουάιντεν που προεδρεύει στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.