Quantcast
Ιταλία: Έρχεται νέο «χαράτσι» στις τράπεζες - Πώς θα λειτουργήσει στην πράξη και τι λένε οι αναλυτές - enikonomia.gr
share

Ιταλία: Έρχεται νέο «χαράτσι» στις τράπεζες – Πώς θα λειτουργήσει στην πράξη και τι λένε οι αναλυτές

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται νέο “χαράτσι” στα υπερκέρδη των τραπεζών της Ιταλίας. Όπως μεταδίδει ο guardian, το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας ενέκρινε αιφνιδιαστικά στις 7 Αυγούστου 2023 την επιβολή φόρου/ εισφορά 40% στα επιπλέον κέρδη» των τραπεζών για το 2023.  Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης  της χώρας, Ματέο Σαλβίνι είπε πως η εισφορά αυτή θα επηρεάσει τα κέρδη που αποκομίζονται από τα υψηλότερα επιτόκια. Εάν δει κανείς τα κέρδη των τραπεζών του πρώτου εξαμήνου  του 2023  και το αποτέλεσμα  των αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ, θα συνειδητοποιήσει πως δεν πρόκειται για μερικά εκατομμύρια  ευρώ αλλά για δισεκατομμύρια  ευρώ, όπως  τόνισε ο Σαλβίνι.

Φόρος: Πώς θα λειτουργήσει στην πράξη

Νωρίτερα το Reuters ανέφερε πως η Ιταλία θα φορολογήσει το 40% του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών. Δηλαδή θα μετράται το εισόδημα των τραπεζών που  θα προκύπτει από το χάσμα μεταξύ των επιτοκίων δανεισμού και  των καταθέσεων. Παράλληλα επισημαίνεται πως το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM)  μετρά τη διαφορά μεταξύ του του τι χρεώνει η τράπεζα στους δανειολήπτες και του τι πληρώνει στους αποταμιευτές. Οι τράπεζες αύξησαν το επιτοκιακό περιθώριο τους λόγω της ανόδου των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες αλλά και επειδή ο πληθωρισμός άρχισε να κινείται σε ανοδική πορεία, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού πιο γρήγορα από ό,τι αύξησαν τα επιτόκια αποταμίευσης. Αξιοσημείωτο είναι δε πως τον περασμένο μήνα, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, Intesa Sanpaolo αύξησε τις προοπτικές κερδών της για το 2023, αφού ξεπέρασε τις προβλέψεις για τα καθαρά κέρδη της για το διάστημα (Απριλίου -Ιουνίου)  στα  2,27 δισ. ευρώ.

Τι έσοδα θα μπορούσε να φέρει ο φόρος αυτός στα ταμεία της Ιταλίας

Επίσης το finance.yahoo.com που επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg, αναφέρει πως ο φόρος αυτός εντάχθηκε σε μια τεράστια δέσμη μέτρων που καλύπτει  από άδειες ταξί μέχρι και ξένες επενδύσεις. Αξιοσημείωτο είναι δε πως σύμφωνα με το πρακτορείο  Ansa Newswire, ο  φόρος αυτός θα μπορούσε να φέρει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία. Πάντως η Ιταλία με την επιβολή αυτή της εισφοράς  του 40% στα επιπλέον κέρδη των τραπεζών για το 2023 θα χρηματοδοτήσει φοροελαφρύνσεις και θα υποστηρίξει στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας.

Τι λένε οι αναλυτές 

Για το θέμα αυτής της επιβολής του επιπλέον φόρου στις τράπεζες μίλησαν οι αναλυτές της Citigroup Inc σύμφωνα με το finance.yahoo.com . «Βλέπουμε  αρνητικά αυτόν τον φόρο για τις τράπεζες εάν ληφθεί υπόψη τον αντίκτυπο που θα έχει στα κέρδη αλλά και στο κόστος των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζικών μετοχών» είπαν. Οι αναλυτές υπολογίζουν ότι ο φόρος ισοδυναμεί με περίπου το 19% του καθαρού εισοδήματος των τραπεζών για το 2023. Δηλαδή αντιστοιχεί  περίπου στο 3% της λογιστικής τους αξίας για το τρέχον έτος και περίπου στο 0,5% των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων  για το 2023.

 

 

 

.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.