Quantcast
Καταναγκαστική εργασία στην ανατολική Ουκρανία; - enikonomia.gr
share

Καταναγκαστική εργασία στην ανατολική Ουκρανία;

δημοσιεύτηκε:

Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτει σημερινό αποκλειστικό ρεπορτάζ της Γερμανικής Ραδιοφωνίας Deutschlandfunk. Σύμφωνα με πληροφορίες του σταθμού, το δίκτυο αυτό των στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας εξυπηρετεί τη χρηματοδότηση των δυο αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Όπως είπε σε συνέντευξή του στο DLF ο πρέσβης της Ουκρανίας στη Γερμανία Αντρέι Μέλνικ:

«Εκφράζουμε τη φρίκη και τον αποτροπιασμό μας για το ότι η ρωσική δύναμη κατοχής στο Ντονμπάς (σσ. ρωσόφωνες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ) χρησιμοποιεί καταναγκαστικούς εργάτες.

Η απαράδεκτη αυτή τακτική ξυπνά μνήμες της φρίκης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου όταν πάνω από δυο εκατομμύρια Ουκρανοί έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης. Η αυθαιρεσία αυτή πρέπει να σταματήσει και μάλιστα άμεσα. Δυστυχώς εδώ και τρία χρόνια η Ουκρανία δεν έχει καμία πρόσβαση στις κατεχόμενες περιοχές, πόσο μάλλον στα κρατητήρια».

«Γκουλάγκ με ρωσικές ευλογίες»


Σύμφωνα με την έρευνα του Deutschlandfunk, από τους συνολικά έως και 10.000 κρατούμενους που φέρονται να ωθούνται -στις κατεχόμενες από αυτονομιστές περιοχές- σε καταναγκαστική εργασία, πολλοί κρατούνται αδίκως. Ένα μεγάλο μέρος των κρατουμένων έχει εκτίσει ήδη την προβλεπόμενη για τα εγκλήματα που διέπραξαν ποινή ή έπρεπε να έχουν αφεθεί ήδη ελεύθεροι στην βάση της αμνηστίας που αποφάσισε το Κίεβο το 2014.

Η λεγόμενη «Ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ανατολικής Ουκρανίας» κάνει λόγο για «γκουλάγκ με ρωσικές ευλογίες», εκτιμώντας ότι τα σχετικά έσοδα ανέρχονται στις 500.000 ευρώ μηνιαίως. Σύμφωνα με το DLF, oι κυβερνήσεις των δυο αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ δεν θέλησαν να απαντήσουν στις σχετικές κατηγορίες.

Απαραίτητη η αρωγή της διεθνούς κοινότητας

Την ίδια ώρα η εντεταλμένη του ουκρανικού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Βαλέρια Λουτκόφσκα παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση στο Κίεβο δεν μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες της που κρατούνται στην ανατολική Ουκρανία καθώς η ουκρανική νομοθεσία δεν φαίνεται να ισχύει πλέον εκεί.


«Η Ουκρανία δεν διαθέτει πολιτικά μέσα για να δρομολογήσει λύσεις», επισήμανε και ο ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο. «Ο Ερυθρός Σταυρός δεν έχει πρόσβαση. Τι να κάνουμε για να απαλύνουμε τον πόνο αυτών των ανθρώπων; Για να προχωρήσουμε, εξαρτόμαστε από τη βοήθεια των διεθνών εταίρων.

Δεν μπορούμε να ασκήσουμε επιρροή στους αυτονομιστές διότι ελέγχονται 100% από τη Μόσχα. Γι΄αυτό το λόγο, το ερώτημα αυτό θα πρέπει να τεθεί στη Ρωσία, όχι μόνον αυτό των αιχμαλώτων πολέμου αλλά και των κρατουμένων που κυριολεκτικά γίνονται σκλάβοι».

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.