Quantcast
Κίνδυνος νέου μνημονίου για την Πορτογαλία - enikonomia.gr
share

Κίνδυνος νέου μνημονίου για την Πορτογαλία

δημοσιεύτηκε:

«Η οικονομία της Πορτογαλίας έχει «κολλήσει» σε έναν «φαύλο κύκλο» υψηλού χρέους, χαμηλής ανάπτυξης και στάσιμων οικονομικών μεταρρυθμίσεων, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης DBRS, ενόψει της κρίσιμης απόφασης για την επενδυτική κλάση της χώρας που θα λάβει προς το τέλος του μήνα», σημειώνει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times και προσθέτει:

«Μιλώντας στους Financial Times, ο επικεφαλής οικονομολόγος της DBRS, Fergus McCormick, δήλωσε πως η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί στην Πορτογαλία και πως οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί, δημιουργώντας «πτωτικές πιέσεις» στην αξιολόγηση της χώρας».

Παράλληλα, σημειώνεται: «Η DBRS δεν είναι ένα από τα «μεγάλα ονόματα» στους οίκους αξιολόγησης, είναι όμως ο μοναδικός από τους τέσσερις διεθνείς οίκους που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο οποίος εξακολουθεί να τηρεί αξιολόγηση επενδυτικής κλάσης για την Πορτογαλία. Αν υποβαθμίσει σε “junk” την αξιολόγηση της χώρας στις 21 Οκτωβρίου, τότε μπορεί τα πορτογαλικά ομόλογα να μην είναι πλέον επιλέξιμα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ» και συμπληρώνεται:

«Η πορτογαλική οικονομία εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,2% το β’ τρίμηνο φέτος, αυξάνοντας τις πιέσεις στο χρέος της, που ξεπερνά το 130% του ΑΕΠ. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1% φέτος από 1,5% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, και στο 1,1% το 2017, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

«Ο μόνος τρόπος για να αμβλυνθούν αυτές οι πιέσεις και να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στη ρευστότητα της ΕΚΤ και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα ήταν η πορτογαλική κυβέρνηση να ζητήσει δεύτερη διάσωση», σύμφωνα με τον Yvan Mamalet της Societe Generale.

Μια τέτοια δραστική κίνηση θα ήταν πολιτικά «δυσάρεστη» για την κυβέρνηση που τάσσεται κατά της λιτότητας, όμως με μια «αποδυνάμωση του προϋπολογισμού και μια χρηματοδοτική πίεση στις τράπεζες, στο τέλος θα χρειαζόταν ένα νέο πρόγραμμα -πιθανότατα πυροδοτώντας μια πολιτική κρίση και πρόωρες εκλογές, που με τη σειρά τους θα μπορούσαν να παρατείνουν τη χρηματοδοτική πίεση», σύμφωνα με τον κ. Mamalet.




share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.