Quantcast
Κρεμλίνο: Βλακώδεις και παράλογοι οι ισχυρισμοί ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την επίθεση στον Nord Stream - enikonomia.gr
share

Κρεμλίνο: Βλακώδεις και παράλογοι οι ισχυρισμοί ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την επίθεση στον Nord Stream

δημοσιεύτηκε:

 

Όπως ανέφερε σήμερα o εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων οι ισχυρισμοί ότι η Ρωσία βρίσκεται με κάποιο τρόπο πίσω από μια επίθεση στους αγωγούς αερίου Nord Stream είναι «βλακώδεις και παράλογοι», προσθέτοντας πως η Μόσχα είδε μια κάθετη αύξηση των κερδών των αμερικανικών εταιρειών που προμηθεύουν αέριο στην Ευρώπη.

Ο κ. Πεσκόφ είπε πως το περιστατικό πρέπει να διερευνηθεί και πως το χρονοδιάγραμμα των επισκευών των αγωγών δεν είναι σαφές. Η Ευρώπη ερευνά αυτό που η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία χαρακτήρισαν επιθέσεις που προκάλεσαν μεγάλες διαρροές στη Βαλτική από τους δύο ρωσικούς αγωγούς αερίου Nord Stream.

«Ήταν αρκετά προβλέψιμο» ότι μερικοί θα κατηγορούσαν τη Ρωσία,  επεσήμανε ο Πεσκόφ και σημείωσε πως αυτό ήταν  «Προβλέψιμο, βλακώδες και παράλογο» υπογραμμίζοντας πως οι διαρροές από τους αγωγούς είναι «προβληματικές» για τη Μόσχα επειδή το ρωσικό αέριο που διαρρέει απ’ αυτούς «κοστίζει πολύ ακριβά».

Nord Stream-Εκρήξεις: Πολύ σοβαρό, πολύ ύποπτο, χρήζει πλήρους έρευνας 

Νωρίτερα δυτικός αξιωματούχος χωρίς να κατανομοστεί επεσήμανε πως  οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream συνιστούν πολύ σοβαρό και πολύ ύποπτο περιστατικό, ωστόσο απαιτείται πλήρης έρευνα για να διαπιστωθεί τι συνέβη.

«Για τους αγωγούς είναι σαφές ότι φαίνεται πολύ σοβαρό. Οι πολλαπλές ταυτόχρονες εκρήξεις – είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει να ερευνηθεί», είπε και πρόσθεσε πως  « είναι προφανές ότι φαίνεται πολύ ύποπτο, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να διαπιστώσουμε τα γεγονότα και στην συνέχεια να αποδώσουμε ευθύνες».

Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας δήλωσε ότι η επιθεώρηση των τμημάτων των δύο αγωγών Nord Stream που επλήγησαν από υποθαλάσσιες εκρήξεις ανοικτά νησιού της Δανίας στην Βαλτική δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί πριν από την παρέλευση μίας ή δύο εβδομάδων.

«Μπορεί να πάρει μία ή δύο εβδομάδες πριν επικρατήσει αρκετή ηρεμία στην ζώνη για να δούμε τι συνέβη», είπε ο Μόρτεν Μποντσκόφ στα μέσα ενημέρωσης της Δανίας έπειτα από την συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες.

Η διαρροή του φυσικού αερίου έχει προκαλέσει κοχλασμό σε μεγάλη ακτίνα στη θαλάσσια περιοχή του συμβάντος, εμποδίζοντας προς το παρόν τις επιτόπιες έρευνες.

Δύο σεισμικές δονήσεις που παρέπεμπαν σε εκρήξεις καταγράφηκαν την Δευτέρα από σεισμογραφικούς σταθμούς στην Δανία, την Σουηδία και την Γερμανία, ανακοίνωσε χθες το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας.

Η πρώτη δόνηση σημειώθηκε στις 00.03 GMT και μετρήθηκε στους 2,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και η δεύτερη στις 17.03 GMT και μετρήθηκε στους 2,1 βαθμούς, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.