Quantcast
«Κωλοτούμπα» από την κυβέρνηση ζητά εδώ και τώρα η Γερμανία - enikonomia.gr
share

«Κωλοτούμπα» από την κυβέρνηση ζητά εδώ και τώρα η Γερμανία

δημοσιεύτηκε:

Η Γερμανία ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει πίσω όλες τις βασικές προεκλογικές της δεσμεύσεις, να εφαρμόσει το σημερινό πρόγραμμα  και να δεχθεί την τρόικα ως έχει για την αξιολόγηση του. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, γερμανικό έγγραφο που ετοιμάσθηκε εν όψει της αυριανής συνεδρίασης από το EuroWorking Group, καθιστά σαφές ότι το Βερολίνο ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει πίσω τις δεσμεύσεις της για την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη διιακοπή των ιδιωτικοποιήσεων, την επαναπρόσληψη απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων και τη χορήγηση δώρου Χριστουγέννων για τους χαμηλοσυνταξιούχους (κάτω από 700 ευρώ τον μήνα). 

“Το Eurogroup χρειάζεται μία σαφή και εμπροσθοβαρή δέσμευση από την Ελλάδα για να διασφαλίσει την πλήρη υλοποίηση βασικών μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες για να διατηρηθεί το πρόγραμμα εντός τροχιάς”, αναφέρει το έγγραφο, ενώ προσθέτει:

“Ο στόχος είναι η συνέχιση της συμφωνημένης ατζέντας των μεταρρυθμίσεων (όχι άρση προηγούμενων μέτρων), που καλύπτει ευρείς τομείς, όπως ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, η φορολογία, η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η δημόσια διοίκηση, η υγεία, οι συντάξεις, το κράτος πρόνοιας, η εκπαίδευση και η μάχη κατά της διαφθοράς”. 

Το έγγραφο απαιτεί επίσης τη συνέχιση της εποπτείας από την τρόικα. 

Η Γερμανία μεταξύ άλλων καλεί την Ελλάδα να δηλώσει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την αποπληρωμή του χρέους απέναντι στην ΕΚΤ, το ΔΝΤ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας αλλά και τα διμερή δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης που επεκτάθηκαν με το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να αποδεχτεί την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας, του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των φορολογικών και στατιστικών αρχών.

Το Βερολίνο θέλει να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενή πλεονάσματα –πριν την πληρωμή τόκων – 3% του ΑΕΠ για φέτος και 4,5% το 2016  – όπως δηλαδή προβλέπονται από το υπάρχον πρόγραμμα που θέλει να αλλάξει η κυβέρνηση –  και να κλείσει το κενό στον προϋπολογισμό του 2015 ώστε να φτάσει στον συμφωνημένο στόχο. Επιμένει επίσης να τηρήσει η Αθήνα τη συμφωνία για μείωση κατά 150.000 των δημοσίων υπαλλήλων, να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό που θα συνδέουν τις εισφορές με τις συντάξεις, να διατηρήσει τον κατώτατο μισθό στο σημερινό επίπεδο και να συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών και ενεργειακών επιχειρήσεων.

“Με βάση τα στοιχεία που περιγράφονται παραπάνω, είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε τη συνεργασία μας με την Ελλάδα για να προωθήσουμε την ανάπτυξη και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Χρειάζονται και μπορούν να γίνουν περισσότερα -σε διμερή βάση αλλά επίσης και εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου”, υπογραμμίζεται στο κείμενο αυτό

 

                                                Οι δηλώσεις Ζάιμπερτ

 

Η θέση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας δεν έχει αλλάξει τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και επισήμανε ότι το Βερολίνο αναμένει το ολοκληρωμένο ελληνικό σχέδιο.

Διευκρίνισε δε ότι το ζήτημα της Ελλάδας δεν συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου.

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο Μάρτιν Γιέγκερ, εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επανέλαβε ότι το Βερολίνο απορρίπτει το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους, ενώ διευκρίνισε ότι η πιστωτική γραμμή δεν αποτελεί για την ώρα επιλογή και τόνισε ότι προϋπόθεση για τη γερμανική στήριξη είναι η Ελλάδα να βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Αρνητικός εμφανίστηκε και σε ό,τι αφορά το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για διοργάνωση ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ενδυματολογικό κώδικα των συναντήσεων των Γερμανών αξιωματούχων με τους Έλληνες ομολόγους τους, ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση ποτέ δεν έκρινε τους συνομιλητές της από το εάν φορούν γραβάτα, δερμάτινο μπουφάν, κλασικό σακάκι» και πρόσθεσε:

«Δεν έχει σημασία για μας. Αυτό που περιμένουμε από τη νέα ελληνική κυβέρνηση είναι να μας παρουσιάσει την οικονομική και δημοσιονομική της στρατηγική».

Από την πλευρά του, ο κ. Γιέγκερ, ενόψει της αυριανής συνάντησης του Β. Σόιμπλε με τον Έλληνα ομόλογό του, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ενδυματολογικός κώδικας για τους επισκέπτες του υπουργείου.

 

                                          Οι δηλώσεις Σόιμπλε

 

Η Ελλάδα έχει καταφέρει πολύ περισσότερα από ό,τι προέβλεπαν πριν από τρία χρόνια όλοι οι ειδικοί, αλλά πρέπει να κάνει ακόμη πάρα πολλά, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αύριο θα υποδεχτεί τον Έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη.

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε συνέδριο στο Βερολίνο, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι ανυπομονεί να μάθει πώς βλέπουν οι Έλληνες τον δρόμο τους στο εξής, ενώ σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ότι την θεωρεί τώρα ισχυρότερη και δεν περιμένει κάποιο πραγματικό σοκ μέσω εκλογών, όπως στην Ελλάδα, ή και αλλού.

Ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε ακόμη «μεγάλη ανοησία» την «απειλή» μιας «γερμανικής Ευρώπης» και τόνισε ότι η Γερμανία είναι τόσο ισχυρή διότι είναι αξιόπιστη και υπεύθυνη στη δημοσιονομική της πολιτική. Τάχθηκε δε και πάλι κατά της δημιουργίας ανάπτυξης μέσω ελλειμμάτων και χρεών.

 

Πηγές: Reuters και ΑΠΕ – ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.