Quantcast
Λαγκάρντ: Άφησε υπόνοιες για νέες αυξήσεις επιτοκίων, λόγω του δομικού πληθωρισμού - enikonomia.gr
share

Λαγκάρντ: Άφησε υπόνοιες για νέες αυξήσεις επιτοκίων, λόγω του δομικού πληθωρισμού

δημοσιεύτηκε:

Μιλώντας λίγο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων από την Eurostat, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη φανερό ότι ο δομικός πληθωρισμός έχει κορυφωθεί στην Ευρωζώνη, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι θα έρθουν κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων.

«Δεν υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι ο δομικός πληθωρισμός έχει κορυφωθεί… Έχουμε κάνει σαφές ότι έχουμε ακόμη έδαφος να καλύψουμε για να φέρουμε τα επιτόκια σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα», τόνισε, ενισχύοντας την άποψη ότι ο ανοδικός κύκλος τους μπορεί να ολοκληρωθεί σύντομα.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η νίκη κατά του πληθωρισμού. «Θεωρώ ότι είμαστε στη σωστή πορεία… Πρέπει να παρακολουθήσουμε πολύ προσεκτικά την εξέλιξη του δομικού πληθωρισμού», σημείωσε.

Λόγω της δυσκαμψίας του δομικού πληθωρισμού, η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια σε δύο εβδομάδες από σήμερα. Η αγορά εκτιμά ότι θα γίνει ακόμα μια αύξηση 25 μονάδων βάσης τον Ιούνιο και αναγνωρίζουν ότι πιθανόν θα υπάρξει και ακόμα μία αύξηση, πριν κλείσει ο  κύκλος αυξήσεων των επιτοκίων, ο οποίος έχει εκτινάξει ήδη το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 3,25% από αρνητικό που ήταν πέρυσι τον Ιούλιο.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι  στέλεχος της Bloomberg Economics σχολιάζει πως  ο δομικός πληθωρισμός είναι πιθανό να αυξηθεί ξανά τον Ιούνιο,  κάτι που θα κρατήσει σε επαγρύπνηση  την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το καλοκαίρι.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.