Quantcast
Νέα πτώση της μετοχής και των κερδών της Meta - enikonomia.gr
share

Νέα πτώση της μετοχής και των κερδών της Meta

δημοσιεύτηκε:

Νέα πτώση είχαν τα έσοδα και τα κέρδη της μετοχής της Meta του Facebook κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022. Αυτό ανέφερε  σε ανακοίνωσή της η εταιρεία Meta και επεσήμανε πως η μετοχή της έκανε “βουτιά” σχεδόν 20%.

Ωστόσο 3,71 δισεκατομμύρια άνθρωποι ήταν μηνιαίως ενεργοί σε μία τουλάχιστον από τις τρεις πλατφόρμες  Facebook, Instagram και WhatsApp. Οι ημερήσιοι ενεργοί χρήστες του Facebook έφτασαν παγκοσμίως το 1,98 δισεκατομμύρια. Οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες του Facebook έφτασαν τα 2,96 δισεκατομμύρια (αύξηση 2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021), του Instagram περίπου τα 2 δισεκατομμύρια, ενώ του WhatsApp ξεπέρασαν τα 2 δισεκατομμύρια. Συνολικά οι ξεχωριστοί μηνιαίοι χρήστες στην “οικογένεια” των πλατφορμών της (ο χρήστης σε περισσότερες από μία πλατφόρμες υπολογίζεται μία φορά) αριθμούν πλέον 3,71 δισεκατομμύρια.

Παρόλο που το Facebook δεν προσθέτει πια νέους χρήστες στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ, συνεχίζει να μεγεθύνεται σε άλλα μέρη του κόσμου. Όμως αρκετοί επενδυτές εμφανίζονται μάλλον ανήσυχοι ότι η εταιρεία έχει χάσει τον δρόμο της.

Τα έσοδα της Meta

Τα έσοδα της Meta  κατέγραψαν μείωση της τάξεως του  4% κατά την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου 2022 σε σχέση με  πριν από  1  χρόνο, στα 27,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα κέρδη της περιορίστηκαν σε λιγότερα από τα μισά έναντι του περυσινού τρίτου τριμήνου (4,4 δισ. δολάρια από 9,19 δισ. δολάρια). Ήταν το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο που σημειώθηκε  μείωση στα εταιρικά κέρδη. Η πτώση οφείλεται κυρίως στο ότι, εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας και διαφαινόμενης ύφεσης, οι επιχειρήσεις περικόπτουν τα έξοδα τους για ηλεκτρονικές και άλλες διαφημίσεις, κάτι που πλήττει τα έσοδα της Meta. Παράλληλα, ενισχύεται ο ανταγωνισμός από εταιρείες όπως το Tik-Tok.

Έρχονται περικοπές προσωπικού

Aνοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν περικοπές προσωπικού άφησε εμμέσως ο Ζάκερμπεργκ. Όπως είπε η εταιρεία αντιμετωπίζει μεν “βραχυπρόθεσμες προκλήσεις” ωστόσο επεσήμανε  θα γίνει πιο αποτελεσματική, υπαινισσόμενος περικοπές προσωπικού. Η εταιρεία  ενδέχεται να γίνει το 2023 “ένας μικρότερος οργανισμός”, τόνισε. Οι εργαζόμενοι της εταιρείας υπερέβησαν τους 87.000 στο τέλος του 2021 από 17.000  που ήταν στο τέλος του 2016 .

Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι «όσοι έχουν υπομονή και επενδύουν σε μας, στο τέλος θα ανταμειφθούν » . Παρά τις συνεχώς αυξανόμενες ζημιές (3,7 δισ. δολάρια στο τρίτο τρίμηνο φέτος) στη θυγατρική μονάδα Reality Labs που έχει αναλάβει να υλοποιήσει τη μετάβαση του Facebook στο metaverse, μέσω επενδύσεων της τάξεως περίπου των 10 δισ. δολαρίων ετησίως, ο Ζάκερμπεργκ καθησύχασε ότι « αντιλαμβάνομαι πως πολλοί άνθρωποι μπορεί να διαφωνούν με αυτή την επένδυση, αλλά νομίζω ότι πρόκειται να αποδειχτεί κάτι πολύ σημαντικό. Κάνουμε ιστορικό έργο. Οι άνθρωποι θα ανατρέχουν σε αυτό μετά από δεκαετίες και θα μιλάνε για τη σημασία αυτού που γίνεται τώρα».

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών άρχισε να υποσκάπτεται, όταν τον Φεβρουάριο του 2022  η εταιρεία αποκάλυψε ότι έχασε για πρώτη φορά ημερήσιους χρήστες, ενώ τον Ιούλιο ανέφερε για πρώτη φορά μείωση κατά σχεδόν 1% στα τριμηνιαία έσοδα της. Οι μετοχές της διαπραγματεύονται πια σε τιμή περίπου 60% χαμηλότερη σε σχέση με την αρχή του 2022, αυτό είναι  ένα τεράστιο πλήγμα για την χρηματιστηριακή αξία της,  όπως μεταδίδουν  το BBC και το πρακτορείο Reuters.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.