Quantcast
Νέα σελίδα στις σχέσεις ΗΠΑ - Κούβας - enikonomia.gr
share

Νέα σελίδα στις σχέσεις ΗΠΑ – Κούβας

δημοσιεύτηκε:

Η «επανάσταση του δολαρίου» έχει ξεκινήσει στην Κούβα. Ολοένα περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις επενδύουν στη χώρα της Καραϊβικής, παρά τις απαγορεύσεις που θέτει το ισχύον τα τελευταία 55 χρόνια οικονομικό εμπάργκο ανάμεσα στα δύο κράτη.

Η αμερικανική εταιρεία παροχής και διαχείρισης διεθνών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων IDT υπέγραψε προσφάτως με την αντίστοιχη κρατική κουβανική Etesca συμβόλαιο που καθιστά εφικτή την πραγματοποίηση απευθείας τηλεφωνικών κλήσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η συνδρομητική διαδικτυακή πλατφόρμα κινηματογραφικών ταινιών Netflix προσφέρει πλέον τις υπηρεσίες της και στην Κούβα. Εκεί γίνονται ήδη δεκτές ως μέσο πληρωμής οι πιστωτικές κάρτες μεγάλων αμερικανικών τραπεζών.

 

Άνθηση του τουριστικού τομέα

«Άνοιξη» στις διμερείς σχέσεις ξεκίνησε όμως και στο πεδίο του τουρισμού. Η διαδικτυακή πλατφόρμα ενοικίασης καταλυμάτων Airbnb περιλαμβάνει ήδη στις λίστες της περισσότερες από 1.000 δυνατότητες διαμονής στην Κούβα. Από το 2016 τα κρουαζιερόπλοια της αμερικανικής εταιρείας Carnival Corporation θα επιτρέπεται να αγκυροβολούν μπροστά στις κουβανικές ακτές.

Επισήμως οι επιβάτες τέτοιων πλοίων είναι συμμετέχοντες ενός προγράμματος «πολιτισμικής, καλλιτεχνικής, θρησκευτικής και ανθρωπιστικής ανταλλαγής», καθότι το οικονομικό εμπάργκο που παραμένει σε ισχύ απαγορεύει την είσοδο Αμερικανών τουριστών στη χώρα.

«Απευθύνουμε έκκληση στο αμερικανικό Κογκρέσο να συμβάλει ώστε να έρθει το συντομότερο δυνατό η μέρα που θα επιτρέψει στους Αμερικανούς τουρίστες και επιχειρηματίες να πραγματοποιούν συναλλαγές με τους γείτονές τους», δήλωσε ο Τζέιμς Ουίλιαμς, πρόεδρος της αμερικανικής οργάνωσης Engage Cuba.

Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης, η άρση του εμπορικού εμπάργκο θα αύξανε την αξία της εξαγωγής προϊόντων από τις ΗΠΑ στην Κούβα σε επίπεδα άνω των τεσσάρων δισ. δολαρίων ετησίως. Το αντίστοιχο ποσό σε ό,τι αφορά τον τομέα των υπηρεσιών θα ανερχόταν σε 1,6 δις δολάρια το χρόνο.

Ενδεικτικό του οφέλους είναι ότι οι αγοραπωλησίες προϊόντων μεταξύ των δύο χωρών κυμαίνονται σήμερα στα 300 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.

Προς το παρόν το εμπορικό ρεύμα κινείται προς μία μόνο κατεύθυνση. Οι ΗΠΑ εξάγουν στο πλαίσιο προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας τρόφιμα και ιατρικά προϊόντα στην Κούβα.

Η χώρα της Καραϊβικής εισάγει ετησίως αγροτικά προϊόντα αξίας άνω των δύο δις δολαρίων, δεδομένου ότι η εγχώρια παραγωγή δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού.

Η αμερικανική αγροτική παραγωγή θέλει να διεκδικήσει μερίδιο της συγκεκριμένης αγοράς, η οποία ανήκει σήμερα σε ανταγωνιστές της από τη Βραζιλία και το Βιετνάμ. Ως εκ τούτου, ασκούνται πιέσεις δια άρση του εμπάργκο.

Ο ειδικός σε θέματα Κούβας Μπερτ Χόφμαν είναι βέβαιος ότι «η προσέγγιση Κούβας-ΗΠΑ θα δώσει ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση».

Την κουβανική αγορά εποφθαλμιά όμως και η Wall Street. Παρότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολιτικοί ενδοιασμοί για την άρση του εμπάργκο, αυτό «φαίνεται ολοένα περισσότερο ως ανασταλτικός παράγοντας», εκτιμά ο Χόφμαν, που υπογραμμίζει ότι σχεδόν κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι η επόμενη αμερικανική κυβέρνηση, ακόμη κι αν στην ηγεσία της βρεθούν συντηρητικοί ρεπουμπλικάνοι, θα επέβαλε εκ νέου εμπορικούς περιορισμούς σε εταιρείες όπως η Google και η Master Card.

 

Προσέγγιση με κοινωνικές επιτπώσεις;

Οι Κουβανοί που ζουν στις ΗΠΑ αποτελούν ήδη σημαντικό παράγοντα τόνωσης της τοπικής οικονομίας.

Τα εμβάσματα σε συγγενικά τους πρόσωπα που ζουν στην πατρίδα τους και που εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα δύο δις δολάρια ετησίως, αποτελούν μία από τις σημαντικότερες πηγές ξένου συναλλάγματος για την Κούβα.

Επιπλέον, τα χρήματα αυτά συμβάλλουν στην αύξηση της εσωτερικής ζήτησης και της αγοραστικής δύναμης στη νησιωτική χώρα.

Ο Μπερτ Χόφμαν εκτιμά πάντως ότι η αυξανόμενη εισροή δολαρίων θα θέσει την Κούβα σε μια σκληρή δοκιμασία. Όπως εξηγεί, «η κοινότητα των Κουβανών του εξωτερικού αποτελείται στη συντριπτική της πλειοψηφία από λευκούς. Το μερίδιο των μαύρων Κουβανών στις συναλλαγματικές ροές είναι αμελητέο».

Ο αμερικανός αναλυτής εκτιμά ότι η μαζική εισροή δολαρίων στη χώρα ενδέχεται να αναστρέψει «την εκτεταμένη κοινωνική εξίσωση που επετεύχθη διά της Κουβανικής Επανάστασης».

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.