Quantcast
Nord Stream 1 και 2: Συνεχίζεται το θρίλερ με τις διαρροές - Τι λένε Κρεμλίνο και ΝΑΤΟ - enikonomia.gr
share

Nord Stream 1 και 2: Συνεχίζεται το θρίλερ με τις διαρροές – Τι λένε Κρεμλίνο και ΝΑΤΟ

δημοσιεύτηκε:

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση με τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το λιμενικό της Σουηδίας εντόπισε τέταρτη διαρροή αερίου στους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream που έχουν υποστεί ζημιές.

«Δύο από αυτές τις τέσσερις  διαρροές  βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σουηδίας» επισήμανε νωρίτερα η εκπρόσωπος του σώματος Τζένι Λάρσον στην εφημερίδα Svenska Dagbladet διευκρινίζοντας ότι η τέταρτη διαρροή εντοπίστηκε στον Nord Stream 2 κοντά σε μια μεγαλύτερη τρύπα που είχε εντοπιστεί στον Nord Stream 1. Οι δύο άλλες διαρροές εντοπίστηκαν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας.

Κρεμλίνο: Οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream μοιάζουν με “τρομοκρατική ενέργεια”

Με “τρομοκρατική ενέργεια” μοιάζουν τα συμβάντα που έγιναν στους δύο μεγάλους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στην Βαλτική Θάλασσα από τη Ρωσία στη Γερμανία” και  για αυτόν τον λόγο  πρέπει να γίνει έρευνα  σε συνεργασία με αριθμό χωρών, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι η Ρωσία υποψιάζεται ότι έχει αναμειχθεί σε αυτό και άλλη χώρα χωρίς ωστόσο να την κατονομάζει .

«Είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε ότι μια τέτοια τρομοκρατική ενέργεια θα μπορούσε να γίνει χωρίς την ανάμειξη ενός κράτους » , σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ζητώντας εκ νέου να γίνει “επείγουσα έρευνα”.

« Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση », επανέλαβε ο Πεσκόφ, μετά την έρευνα που έγινε από  τη Ρωσία έρευνας για “διεθνή τρομοκρατική ενέργεια ”

Ερωτηθείς για την πιθανότητα διεξαγωγής διεθνούς έρευνας με τη συμμετοχή άλλων χωρών, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε ότι “τίθενται πολλά θέματα” πάνω σε αυτό, λόγω κυρίως “της έλλειψης επικοινωνίας και της απροθυμίας πολλών χωρών να επικοινωνήσουν” με τη Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διερευνά τις διαρροές που σημειώθηκαν στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στην Βαλτική και έχει ανακοινώσει ότι υποψιάζεται δολιοφθορά.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN  επικαλούμενο τρεις  σχετικές πηγές είπε πως  αξιωματούχοι της ευρωπαϊκής ασφάλειας παρατήρησαν πλοία υποστήριξης του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και υποβρύχια σε όχι μακρινή απόσταση από τα σημεία στα οποία σημειώθηκαν οι διαρροές στους αγωγούς. Κληθείς να σχολιάσει την πληροφορία αυτή του CNN, ο Πεσκόφ σημείωσε ότι υπήρχε πολύ μεγαλύτερη παρουσία του NATO στην περιοχή.

ΝΑΤΟ: Καταγγέλλουμε τις «σκόπιμες, απερίσκεπτες και ανεύθυνες» πράξεις σαμποτάζ 

Το ΝΑΤΟ κατήγγειλε  τις «σκόπιμες, απερίσκεπτες και ανεύθυνες» πράξεις σαμποτάζ που διαπράχθηκαν κατά των αγωγών Nord Stream στην Βαλτική και δήλωσε ότι θα αμυνθεί κατά της χρησιμοποίησης της ενέργειας ως όπλο εξαναγκασμού.

« Όλες οι μέχρι τώρα διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι είναι αποτέλεσμα σκόπιμων, απερίσκεπτων και ανεύθυνων πράξεων σαμποτάζ», αναφέρθηκε  σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ατλαντική Συμμαχία.

«Ως σύμμαχοι έχουμε δεσμευθεί να προετοιμασθούμε για την αποτροπή και την άμυνα κατά της εξαναγκαστικής χρησιμοποίησης της ενέργειας και άλλων υβριδικών τακτικών από κράτη ή μη κρατικούς παράγοντες. Οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση κατά κρίσιμων υποδομών των συμμάχων θα συναντήσει ενωμένη και αποφασιστική απάντηση», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.

«Οι ζημιές στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 στα διεθνή ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές», τόνισαν οι σύμμαχοι αναφερόμενοι σε «κίνδυνο για την ναυσιπλοΐα» και για «μεγάλη περιβαλλοντική βλάβη».

Τέσσερις διαρροές διαπιστώθηκαν στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 στα διεθνή ύδατα της Βαλτικής, ανοικτά του νησιού Μπόρνχολμ της Δανίας, αλλά εντός των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών της Δανίας και της Σουηδίας.

Όλες οι υποψίες κατευθύνονται προς την Ρωσία, η οποία πέρασε προληπτικά χθες στην αντεπίθεση, διατυπώνοντας έμμεσες κατηγορίες κατά των ΗΠΑ και εξασφαλίζοντας συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα. Η Ουάσινγκτον κατήγγειλε νέα επιχείρηση παραπληροφόρησης.

Eρευνητής του Ινστιτούτου Ντελόρ: Οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream δείχνουν ότι η αναμέτρηση Ρωσίας-Ευρώπης κλιμακώνεται

O  ερευνητής του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ στο Παρίσι Φουκ Βινγκουγέν, είπε πως το υπό διερεύνηση περιστατικό των διαρροών αερίου στη Βαλτική Θάλασσα από τους αγωγούς Nord Stream δείχνει ότι το ενεργειακό σύστημα στην Ευρώπη είναι ευπαθές, αλλά και ότι η γεωπολιτική αναμέτρηση μεταξύ Ρωσίας και ευρωπαϊκών χωρών έχει κλιμακωθεί σε νέο επίπεδο.

Επίσης είπε πως  θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να προσδιοριστεί ο πραγματικός ένοχος. Όπως σημείωσε στην εφημερίδα Libération, «όλοι σκέφτονται τη Ρωσία, αλλά δεν μπορείς να κατηγορήσεις χωρίς αποδείξεις. Θα πρέπει να διεξαγάγουμε έρευνα, η οποία θα ξεκινήσει σε μία ή δύο εβδομάδες και η Ρωσία έχει κάθε συμφέρον να την αρνηθεί».

Σχετικά με τις συνέπειες στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση, επεσήμανε  την αύξηση των τιμών στις αγορές, μεταξύ 10% και 20%, προσθέτοντας, ότι το ερώτημα που εκ νέου τίθεται είναι, αν η Ρωσία θα διακόψει πλήρως το φυσικό αέριο, που αυτή τη στιγμή διέρχεται μέσω της Ουκρανίας. Κατά τον ίδιο, ο Πούτιν τραβάει αυτό το σχοινί, προσπαθώντας να σπείρει διχόνοια μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Ο Βινγκουγέν υποστήριξε  επίσης την άποψη, ότι η γεωπολιτική αναμέτρηση μεταξύ Ρωσίας και ευρωπαϊκών χωρών έχει φτάσει σε νέο επίπεδο με αυτό το περιστατικό, αναφέροντας: «Βρισκόμαστε ξεκάθαρα σε κλιμάκωση της σύγκρουσης. Βρισκόμαστε σε ευρωπαϊκό έδαφος, στις ΑΟΖ της Σουηδίας και της Δανίας»

Ρωσία: Οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream συνέβησαν σε μια ζώνη που ελέγχεται από τις ΗΠΑ

Οι ρωγμές στους αγωγούς του Nord Stream που προκάλεσαν διαρροές αερίου ανοικτά των ακτών της Δανίας και της Σουηδίας συνέβησαν σε μια περιοχή που βρίσκεται “πλήρως υπό τον έλεγχο” των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, όπως ανέφερε σήμερα  το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σε ένα προσκείμενο στο Κρεμλίνο μέσο ενημέρωσης πως η Ουάσινγκτον έχει τον “πλήρη έλεγχο” στα ύδατα γύρω από τη Δανία και τη Σουηδία όπου εντοπίστηκαν τέσσερις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2, που διατρέχουν τον πυθμένα της Βαλτικής θάλασσας ανάμεσα στη Ρωσία και στη Γερμανία.

«Συνέβησαν  στις εμπορικές και οικονομικές ζώνες της Δανίας και της Σουηδίας. Είναι ΝΑΤΟ κεντρικές χώρες », δήλωσε η Ζαχάροβα σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη διαδικτυακή εκπομπή Soloviev Live.

«Είναι χώρες που είναι πλήρως ελεγχόμενες από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ».

Η Δανία είναι μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, ενώ η ένταξη της Σουηδίας επίκειται αφού εγκατέλειψε την ιστορική πολιτική της ουδετερότητας που ακολουθούσε, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ζαχάροβα δεν έδωσε κανένΑ στοιχείο για τον έλεγχο που ασκούν οι ΗΠΑ στη Σουηδία και στη Δανία. Η Ρωσία διαμαρτύρεται συχνά για την αμερικανική επιρροή και την αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποπτεύεται ότι οι διαρροές οφείλονται σε δολιοφθορά στους υποθαλάσσιους αυτούς αγωγούς που μεταφέρουν αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη και έχει προειδοποιήσει ότι θα δώσει “σθεναρή” απάντηση σε οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής.

Παρότι κανένας από τους αγωγούς δεν χρησιμοποιείτο την ώρα που συνέβησαν οι φερόμενες ως εκρήξεις, ήταν γεμάτοι αέριο που αναβλύζει από τη Βαλτική θάλασσα μετά τον εντοπισμό των ρωγμών για πρώτη φορά τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.