Quantcast
Nord Stream 2: Κήρυξε πτώχευση η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού - enikonomia.gr
share

Nord Stream 2: Κήρυξε πτώχευση η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού

δημοσιεύτηκε:

Πτώχευση κήρυξε η διαχειρίστρια εταιρεία του γερμανορωσικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2, η οποία εδρεύει στο ελβετικό καντόνι Ζουγκ. Η εταιρεία απέλυσε τους 106 εργαζομένους της,όπως ανακοίνωσε η Σίλβια Τάλμαν-Γκουτ, η αρμόδια για τις οικονομικές υποθέσεις του καντονιού, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση.

«Ενημερωθήκαμε σήμερα ότι η εταιρεία αυτή δεν μπορούσε να συνεχίσει», είπε η Τάλμαν-Γκουτ. «Αναγκάστηκε να κηρύξει πτώχευση και οι υπάλληλοί της έλαβαν την επιστολή απόλυσής τους», εξήγησε στο κανάλι SRF.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την περασμένη εβδομάδα κυρώσεις κατά της Nord Stream 2 AG, μετά την αναγνώριση των δύο αποσχισθεισών δημοκρατιών του Ντονμπάς από την Ρωσία, προοίμιο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ακολούθησε κύμα δυτικών οικονομικών κυρώσεων.

Ο αγωγός: Το κόστος και οι συμβάσεις εργαζομένων


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters ο αγωγός αυτός έχει μήκος 1.230 χλμ και η κατασκευή του κοστίζει 11 δισ. δολάρια. Ωστόσο αυτός δεν λειτούργησε επειδή εκκρεμούσε η πιστοποίηση του από τη Γερμανία και η διαδικασία πάγωσε λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία.
Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ εξέδωσε στις 23 Φεβρουαρίου διάταγμα το οποίο έλεγε ότι απαγορεύονται έως τις 2 Μαρτίου οι συναλλαγές που αφορούν τη Nord Stream 2 AG» ή οποιονδήποτε ελέγχει άμεσα ή έμμεσα ποσοστό άνω του 50%.

Σημειώνεται ότι η Gazprom κατέβαλε τα μισά χρήματα για την κατασκευή του Nord Stream 2, ενώ το υπόλοιπο ποσό το δίνουν η βρετανική Shell, η αυστριακή OMV, η γαλλική Engie και η γερμανική Uniper & Wintershall DEA.

Ωστόσο τη ίδια στιγμή πηγές που γνωρίζουν το θέμα ανέφεραν ότι, η Nord Stream 2 AG θα “σπα΄σει” τις συμβάσεις των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι η Shell ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δεν θα συμμετέχει στο κόστος της κατασκευής του Nord Stream 2 λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.


Πηγή: Reuters

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.