Quantcast
Ο Μπαν Κι Μουν ελπίζει πως ο Τραμπ θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής - enikonomia.gr
share

Ο Μπαν Κι Μουν ελπίζει πως ο Τραμπ θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

δημοσιεύτηκε:

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε σήμερα «την ελπίδα» ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «να κατανοήσει την άμεση ανάγκη» δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα στο Μαρακές (COP22).

«Ελπίδα μας είναι ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τραμπ θα ακούσει και θα κατανοήσει τη σοβαρότητα και την άμεση ανάγκη να αναληφθεί δράση για την κλιματική αλλαγή», σημείωσε ο Μπαν, προσθέτοντας ότι είναι «πεπεισμένος ότι ως πρόεδρος θα ακούσει» τα επιχειρήματα που θα του παρουσιαστούν. Ο Μπαν αναφέρθηκε επίσης «στη δέσμευση ολόκληρου του κόσμου» για την καταπολέμηση του φαινομένου.

«Ως πρόεδρος των ΗΠΑ είμαι πεπεισμένος ότι θα το κατανοήσει, ότι θα ακούσει, ότι θα αλλάξει άποψη», πρόσθεσε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει, στον λογαριασμό του στο Twitter, την υπερθέρμανση του πλανήτη «φάρσα» και κινεζική συνωμοσία, ενώ δεσμεύθηκε να επιτρέψει και πάλι την εξόρυξη άνθρακα και την εξωχώρια παραγωγή αερίου και πετρελαίου, ενώ στη συνέχεια απείλησε «να ακυρώσει» τη συμφωνία του Παρισιού που υπέγραψε η διεθνής κοινότητα το 2015 για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Όπως είπε ο πρόεδρος (Μπαράκ) Ομπάμα στους δημοσιογράφους χθες, ( ο Τραμπ) πρόκειται αναμφισβήτητα να κατανοήσει την πραγματικότητα των παγκόσμιων προβλημάτων και κυρίως της κλιματικής αλλαγής», εξήγησε ο Μπαν.

«Είμαι βέβαιος ότι θα λάβει την φρόνιμη απόφαση», πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε ότι η δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής πλεόν δεν μπορεί να ανασχεθεί.

«Αυτό που κάποτε ήταν αδιανόητο, πλέον δεν μπορεί να ανασχεθεί», τόνισε.

Μέχρι στιγμής περίπου 109 χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν επικυρώσει τη συμφωνία του Παρισιού, που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Νοεμβρίου.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.