Quantcast
Ο ΦΠΑ μειώνεται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στη... Ρουμανία - enikonomia.gr
share

Ο ΦΠΑ μειώνεται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στη… Ρουμανία

δημοσιεύτηκε:

Τη μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες και τη διαμόρφωσή του στο 20% από την 1η Ιανουαρίου 2016, προβλέπει ο νέος Φορολογικός Κώδικας που εγκρίθηκε, με 279 ψήφους υπέρ έναντι 8 κατά, από τη ρουμανική Βουλή.

Προβλέπεται, επίσης, περαιτέρω μείωση στο 19% από την 1η Ιανουαρίου 2007, τονίζει, μεταξύ άλλων, το ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων Agerpres.

Επίσης, αναβλήθηκε για το 2017 η κατάργηση ενός πρόσθετου ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και του φόρου σε ειδικές κατασκευές.

Ο νέος φορολογικός κώδικας εκτιμάται πως θα δώσει ώθηση στον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις είχε αποστείλει το αρχικό σχέδιο του νέου φορολογικού κώδικα πίσω στη Βουλή, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία.

Ανάλογη “στάση” κράτησαν και οι διεθνείς πιστωτές της χώρας, προειδοποιώντας για κινδύνους που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στη σταθερότητα του προϋπολογισμού, μετέδωσε, μεταξύ άλλων, το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση κατέληξαν σε μια φόρμουλα για την εφαρμογή του Κώδικα, η οποία δεν θα επηρεάζει την πορεία εξέλιξης των μεγεθών του προϋπολογισμού, αλλά θα ενθαρρύνει την οικονομική ανάπτυξη.

Γι’ αυτό τον λόγο αποφασίστηκε -και, τελικά, εγκρίθηκε- η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 20% να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016, επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.