Quantcast
Ο Τραμπ δέχθηκε να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ - enikonomia.gr
share

Ο Τραμπ δέχθηκε να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ

δημοσιεύτηκε:

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ δέχθηκε να συναντηθεί με τον απερχόμενο Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίτς.

Ο Τραμπ «δέχθηκε να συναντηθούν», δήλωσε ο Ντουζαρίτς στο Γαλλικό Πρακτορείο, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν έχει οριστεί ακόμη η ημερομηνία.

Σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Γαλλικό Πρακτορείο την Παρασκευή ο Μπαν είχε τονίσει ότι θέλει να συναντηθεί με τον Τραμπ πριν αποχωρήσει από το αξίωμά του στα τέλη του Δεκεμβρίου.

Οι δύο άνδρες είχαν μια τηλεφωνική συνδιάλεξη το απόγευμα της Παρασκευής και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Ο Μπαν είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι θα ζητήσει από τον Τραμπ η χώρα του να συνεχίσει να «εργάζεται για το καλό της ανθρωπότητας» και να συνεργάζεται στενά με τον ΟΗΕ, παρά τις σκληρές επικρίσεις του Ρεπουμπλικάνου σε βάρος του Οργανισμού κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, ο Τραμπ απείλησε να μειώσει σημαντικά τη συμβολή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και διεμήνυσε ότι θα επανεξετάσει τη συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η οποία συνήφθη από 195 κράτη και την οποία έχει επικυρώσει η Ουάσινγκτον.

Το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος αποτέλεσε μια από τις προτεραιότητες του Μπαν τα δέκα χρόνια που υπήρξε επικεφαλής του ΟΗΕ.

Οι δηλώσεις του Τραμπ έχουν εγείρει ανησυχίες σε διπλωμάτες στον ΟΗΕ, όμως ο Μπαν αποπειράται να τις υποβαθμίσει, κρίνοντας πως όταν αναλάβει τα καθήκοντά του ο Τραμπ θα εγκαταλείψει την «προεκλογική ρητορική» του.

Κατά την έναρξη της συνόδου για το κλίμα στο Μαρακές του Μαρόκου την Τρίτη ο Μπαν εξέφρασε την «ελπίδα» του ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα «καταλάβει πόσο επείγουσα» είναι η ανάληψη δράσης εναντίον της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.