Quantcast
Οι αγορές αναμένουν σήμα από τον Ντράγκι - enikonomia.gr
share

Οι αγορές αναμένουν σήμα από τον Ντράγκι

δημοσιεύτηκε:

Όλα τα μάτια είναι στραμμένα στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας καθώς οι αγορές περιμένουν να δουν εάν ο Μάριο Ντράγκι θα ανοίξει τα χαρτιά του για αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ή θα στείλει ένα μήνυμα για ποσοτική χαλάρωση στο α΄τρίμηνο του 2015. Μετά από έρευνα σε  54 οικονομολόγους οι αναλυτές του Bloomberg δεν περιμένουν ακόμα καμία αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στη σημερινή συνεδρίαση.
Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται επίσης στο γεγονός ότι τα επιτόκια βρίσκονται ήδη σε ιστορικά χαμηλά αλλά και στο γεγονός ότι τα πιο σημαντικά μέτρα της ΕΚΤ που έχει ανακοινώσει ήδη ο Ντράγκι δεν έχουν ξεκινήσει, όπως, για παράδειγμα, ο δεύτερος γύρος αναχρηματοδότησης των τραπεζών.Ο διοικητής της ΕΚΤ έχει διαμηνύσει ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει ομόφωνα νέα μέτρα εφόσον κριθεί απαραίτητο, στη μάχη κατά του χαμηλού πληθωρισμού και της στήριξης της ανάκαμψης στην ευρωζώνη.
 

Χρειάζεται χρόνος
Ο κεντρικός τραπεζίτης έχει τονίσει το γεγονός ότι τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει η ΕΚΤ (αγορές καλυμμένων ομολόγων και ABS), χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν, ωστόσο δεν έχει αποκλείσει τη λήψη νέων μέτρων, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και την αγορά κρατικών ομολόγων. Σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι πιθανότερο ο Μάριο Ντράγκι να χρησιμοποιήσει τη σημερινή συνεδρίαση και την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει για να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι η ΕΚΤ θα δράσει άμεσα εάν χρειαστεί.

Ετοιμη να λάβει μέτρα η ΕΚΤ
Ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι , έχει διαμηνύσει ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει ομόφωνα νέα μέτρα εφόσον κριθεί απαραίτητο, στη μάχη κατά του χαμηλού πληθωρισμού και της στήριξης της ανάκαμψης στην ευρωζώνη.
Ο κεντρικός τραπεζίτης έχει τονίσει το γεγονός ότι τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει η ΕΚΤ (αγορές καλυμμένων ομολόγων και ABS), χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν, ωστόσο δεν έχει αποκλείσει τη λήψη νέων μέτρων, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και την αγορά κρατικών ομολόγων.

Αντίθετη η Γερμανία
Παρόλα αυτά η Γερμανία και ο διοικητής της Bundesbank, Jens Weidmann παραμένουν αρνητικοί στην αγορά κρατικών ομολόγων, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους, ότι η νομισματική πολιτική δεν αποτελεί πανάκεια και πρέπει να συνοδευτεί από μεταρρυθμίσεις.
Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη σημείωσε νέα υποχώρηση τον Νοέμβριο, στο +0,3%, στοιχείο το οποίο εντείνει την πίεση προς την ΕΚΤ για ποσοτική χαλάρωση.

Τι προβλέπουν οι αναλυτές
Οι αναλυτές της Credit Suisse είναι οι πρώτοι που υποστήριξαν ότι ο Draghi θα ανακοινώσει στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μεγάλης κλίμακας, το οποίο θα περιλαμβάνει και κρατικούς τίτλους.
Ο Peter Oppenheimer, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής για τις μετοχές στην Goldman Sachs, προβλέπει στο βασικό του σενάριο ότι η ανακοίνωση του QE θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2015.
Αλλαγή 180 μοιρών πραγματοποίησε η Societe Generale, η οποία ενέταξε στο βασικό της σενάριο για την Ευρωζώνη την ενεργοποίηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Η γαλλική επενδυτική τράπεζα εκτιμά πως η αγορά κρατικών ομολόγων – στα πλαίσια της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ – συνιστά το βασικό σενάριο για την Ευρωζώνη.
Μάλιστα, εκτιμά πως η ανακοίνωση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2015.
Πάντως, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως η έναρξη του προγράμματος ενδέχεται να ανακοινωθεί σήμερα.
Ας σημειωθεί πως μέχρι πρότινος, η Societe Generale δεν περιελάμβανε την αγορά κρατικών ομολόγων στο βασικό της σενάριο.
Η ΕΚΤ δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να προχωρήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων σύμφωνα με την Bank of Tokyo-Mitsubishi, προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο εμφάνισης αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες ενδείξεις, η ΕΚΤ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ξεκινήσει πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων πιθανότατα εντός του πρώτου τριμήνου του 2015.
Όμως δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να χρειαστεί περισσότερο χρόνο, προκειμένου να αποτιμήσει τον αντίκτυπο των μέτρων που έχει ήδη λάβει (αγορές καλυμμένων ομολόγων και ABS).

Η δημοσκόπηση του Reuters
Στις 5 Μαρτίου του 2015 – και όχι νωρίτερα – θα πρέπει να αναμένεται η μεγάλη κίνηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τη σχετική δημοσκόπηση του Reuters.
Σύμφωνα με τις θέσεις των αναλυτών και των οικονομολόγων που παρουσιάζει το Reuters, σιγά σιγά καλλιεργείται το έδαφος για την έναρξη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, σε μια ύστατη απόπειρα για την τόνωση της αναιμικής ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Από τα ευρήματα της δημοσκόπησης προκύπτει πως κατά πάσα πιθανότητα η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την έναρξη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 5 Μαρτίου του 2015.
Και αυτό γιατί σε ό,τι αφορά τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ – τον Δεκέμβριο του 2014 και τον Ιανουάριο του 2015 – θεωρείται ότι είναι νωρίς για να αποφασιστεί πρόσθετη δράση…
“Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ του Δεκεμβρίου δεν αναμένεται να ληφθεί καμία δράση από την ΕΚΤ”, αναφέρει η πλειοψηφία των αναλυτών που συμμετείχε στη δημοσκόπηση του Reuters.

Ο ρόλος των πολιτικών εξελίξεων
Μια σημαντική παράμετρος που θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, είναι οι πολιτικές εξελίξεις, κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ παρακολουθούν τον λαό της ευρωζώνης, τόσο κουρασμένο από την οικονομική κρίση, να λέει «όχι» στην πανευρωπαϊκή συνεργασία και απορρίπτουν τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Παγιδευμένοι από την «εντολή» για αποφυγή του αποπληθωρισμού, οι τα μέλη της ΕΚΤ ενδεχομένως αναγκαστούν να υιοθετήσουν ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), το οποίο ωστόσο δεν αρκεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην ευρωζώνη.
Σε κάθε ομιλία τους, οι κεντρικοί τραπεζίτες και κυρίως ο Mario Draghi, καλούν τις κυβερνήσεις να συμπληρώσουν τις δράσεις της ΕΚΤ με αναδιάρθρωση των οικονομιών τους και μεταρρυθμίσεις ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις.
Ωστόσο, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων καθίσταται ακόμη δυσκολότερη, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, του φόβου πρόωρων εκλογών, κυρίως στην Ελλάδα, και της ενίσχυσης των κομμάτων διαμαρτυρίας.
Η απειλή πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, την Καταλονία, την Ιταλία και την Αυστρία αφήνει την ΕΚΤ να απελπισμένη καθώς περιορίζονται οι ήδη μικρές ευκαιρίες για δράση», αναφέρει το δημοσίευμα.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, το Bloomberg τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το αντιμνημονιακό κόμμα της αντιπολίτευσης που ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, καταγράφει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις και ζητά πρόωρες εκλογές.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.