Quantcast
Οι Γάλλοι θέλουν μεταρρυθμίσεις αλλά χωρίς θυσίες - enikonomia.gr
share

Οι Γάλλοι θέλουν μεταρρυθμίσεις αλλά χωρίς θυσίες

δημοσιεύτηκε:

Για τον καθηγητή Α. Μενιντιέ η πολιτική των μεταρρυθμίσεων είναι μονόδρομος. Για την Μαρίν Λεπέν εκτιμά ότι δεν θα επικρατήσει στον β΄γύρο των εκλογών. Φιγιόν και Βαλς ενδιαφέρονται για στενές σχέσεις με το Βερολίνο.


Έτος σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων το 2017 στη Γηραιά Ήπειρο και οι κομματικές μηχανές επιταχύνουν τους ρυθμούς τους για τη δύσκολη μάχη που θα δώσουν. Κρίσιμες θεωρούνται οι εκλογές στη Γαλλία, όπου η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν έχει πολλές πιθανότητες να κάνει τη μεγάλη έκπληξη. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί από τους συσχετισμούς δυνάμεων που θα αναπτυχθούν στο δεύτερο γύρο.

Η Λεπέν «θα έπεφτε σε παγίδα για το Frexit»


Σε κάθε περίπτωση εάν εκλεγεί η Λεπέν, τότε μετά το Brexit θα ακολουθήσει το Frexit, υποστηρίζει ο Ανρί Μενιντιέ, καθηγητής στη Σορβόννη, ειδικός στις γαλλογερμανικές σχέσεις. «Το ανακοίνωσε ευθαρσώς. Εάν εκλεγεί θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες σε δημοψήφισμα με ερώτημα εάν η Γαλλία θα παραμείνει στην ΕΕ ή εάν θα αποχωρήσει από το κοινό νόμισμα» αναφέρει σε συνέντευξη στη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF. «Θα πρόκειται για μια τόσο βαθιά αλλαγή της γαλλικής πολιτικής βάσης, που μόνο φόβο μπορεί να προκαλέσει. Αλλά δεν νομίζω ότι θα το καταφέρει. Γιατί θα έπεφτε σε παγίδα. Εάν διοργάνωνε ένα τέτοιο δημοψήφισμα και το έχανε, τότε θα έπρεπε να παραιτηθεί. Βλέπετε ότι με τη Μαρίν Λεπέν η Γαλλία θα βυθίζονταν σε πολιτική αστάθεια».

Την ίδια ώρα σε θέση μάχης έχουν μπει οι Μανουέλ Βαλς και Μανουέλ Μακρόν για τους Σοσιαλιστές και ο Φρανσουά Φιγιόν για τους συντηρητικούς του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Ενώ δύσκολα θα μπορέσει να διαχειριστεί την πολιτική διαθήκη του προέδρου Ολάντ όποιος επικρατήσει από τους δύο υποψηφίους, ο Φιγιόν ξεκαθάρισε ότι θα δώσει μάχη στο πεδίο της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

«Σωστή η απόφαση για το προσφυγικό χωρίς συνεννόηση»


«Ο Φρανσουά Φιγιόν εξήγγειλε μεταρρυθμίσεις, είπε ότι γι’ αυτόν είναι πολύ σημαντικό. Ωστόσο, παραμένει το ερώτημα εάν θα τα καταφέρει. Διότι αν θελήσει να μειώσει δραστικά τον αριθμό των υπαλλήλων ή να αλλάξει τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλειας, τότε θα έχει απέναντί του τους Γάλλους. Ο κίνδυνος είναι τα συνδικάτα και οι απεργίες, όπως τις έχουμε βιώσει. Ο Φιγιόν θέλει να μεταρρυθμίσει τη χώρα κι εδώ είναι η αντίφαση. Μια πλειοψηφία των Γάλλων θέλει μεν μεταρρυθμίσεις, αλλά όχι όταν αυτό συνδέεται με θυσίες. Τότε εναντιώνεται».

Σε ερώτηση για τις επικρίσεις που δέχεται στη Γαλλία η Άγκελα Μέρκελ σε σχέση με την προσφυγική της πολιτική ο γάλλος πολιτικός επιστήμονας υποστηρίζει ότι αυτό που κάπως σόκαρε ήταν ότι πήρε μεν τη σωστή απόφαση αλλά όχι σε συνεννόηση με τις γειτονικές χώρες, εν προκειμένω με τη Γαλλία. Για τις μελλοντικές γερμανογαλλικές σχέσεις υποστηρίζει ότι όλοι οι υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα ενδιαφέρονται για τη βελτίωσή τους, γιατί αλλιώς δεν πρόκειται να κινηθεί η ΕΕ. «Η μόνη που είναι αντίθετη σε στενές σχέσεις με το Βερολίνο είναι η κυρία Λεπέν, αλλά δεν πιστεύουμε ότι θα ανέλθει στην εξουσία. Για παράδειγμα, ο Φρανσουά Φιγιόν διατηρεί στενούς δεσμούς με την καγκελαρία και την κυρία Μέρκελ, και θέλει τέλος Ιανουαρίου να έρθει επί τούτου στο Βερολίνο για να συντονιστεί με την καγκελάριο».

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.