Quantcast
ΟΗΕ: Η Συρία έχει γίνει ένας θάλαμος βασανιστηρίων - enikonomia.gr
share

ΟΗΕ: Η Συρία έχει γίνει ένας θάλαμος βασανιστηρίων

δημοσιεύτηκε:

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε σήμερα την απελευθέρωση χιλιάδων κρατούμενων που βρίσκονται στις φυλακές της Συρίας και τόνισε ότι είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης να προσαχθούν στη δικαιοσύνη όσοι έχουν διαπράξει εγκλήματα περιλαμβανομένων των βασανιστηρίων.

«Σήμερα κατά μία έννοια ολόκληρη η χώρα έχει μετατραπεί σε έναν θάλαμο βασανιστηρίων, ένα μέρος φριχτού τρόμου και απόλυτης αδικίας», δήλωσε ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν στη διάρκεια συζήτησης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

«Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, ότι θα εντοπίσουμε την αλήθεια και ότι θα δοθούν αποζημιώσεις, αν πρόκειται οι Σύροι να μπορέσουν να καταλήξουν στη συμφιλίωση και την ειρήνευση», πρόσθεσε.

Η σύγκρουση, «αυτό το τεράστιο παλιρροϊκό κύμα αίματος και ωμοτήτων» που εισέρχεται στην έβδομη χρονιά είναι «η χειρότερη καταστροφή που έχει προκαλέσει ο άνθρωποι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», εκτίμησε.

«Ξεκίνησε με περιπτώσεις βασανιστηρίων: την κράτηση και τα βασανιστήρια από τους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας μιας ομάδας παιδιών από τη Ντεράα, τα οποία ζωγράφισαν ένα αντικυβερνητικό γκράφιτι στον τοίχο ενός σχολείου», εξήγησε ο αλ Χουσέιν.

«Όταν αυξήθηκαν οι διαδηλώσεις, η κυβέρνηση επιτέθηκε και διεξήγαγε πόλεμο εναντίον του ίδιου της του λαού, προκαλώντας τη δημιουργία κινημάτων ανταρτών, τροφοδοτώντας βίαιους εξτρεμιστές και προετοιμάζοντας το έδαφος για έναν περιφερειακό πόλεμο και έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων», κατήγγειλε.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τα τελευταία έξι χρόνια από τα βασανιστήρια ή τις φριχτές συνθήκες κράτησης στις φυλακές του καθεστώτος.

Ο αλ Χουσέιν απηύθυνε έκκληση στις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις και να απελευθερώσουν τους κρατούμενους ή τουλάχιστον να παράσχουν βασικές πληροφορίες: «τα ονόματα και το σημείο που βρίσκονται όσοι κρατούνται και το μέρος που έχουν ταφεί όσοι έχουν πεθάνει».

Ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατήγγειλε το γεγονός ότι έχει ασκηθεί επανειλημμένα βέτο στις προσπάθειες να τερματιστεί αυτή «η παράλογη σφαγή», αναφερόμενος προφανώς στις αποφάσεις της Ρωσίας και της Κίνας να ασκήσουν βέτο σε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ερευνητές του ΟΗΕ κατηγόρησαν τον Φεβρουάριο του 2016 τη Δαμασκό ότι «εξόντωσε» κρατούμενους, αναφερόμενοι στους μαζικούς θανάτους κρατούμενων εξαιτίας «της πολιτικής του κράτους».

«Ακόμη και οι απελπισμένες εκκλήσεις των κατοίκων του Χαλεπιού πέρυσι δεν άγγιξαν τους παγκόσμιους ηγέτες, η επιρροή των οποίων θα μπορούσε να συμβάλει στον τερματισμό των μαχών», κατήγγειλε ο αλ Χουσέιν.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.