Quantcast
Ολάντ: Να καταλάβει η Βρετανία ότι δεν μπορεί να επιβραδύνει την Ευρωζώνη - enikonomia.gr
share

Ολάντ: Να καταλάβει η Βρετανία ότι δεν μπορεί να επιβραδύνει την Ευρωζώνη

δημοσιεύτηκε:

Ο Ντέιβιντ Κάμερον μίλησε το βράδυ της Πέμπτης (17 Δεκεμβρίου) στους 27 ηγέτες της ΕΕ 40 λεπτά σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση του Ηνωμένου Βασιλείου με τις Βρυξέλλες – αλλά έφυγε από την πρώτη νύχτα της συνόδου κορυφής με «άδεια χέρια».

Ο Κάμερον υποσχέθηκε κατά την άφιξή του να «δώσει μάχη για τη Βρετανία όλη τη νύχτα» – στην πραγματικότητα, όμως, η πρώτη ημέρα της διήμερης συνόδου τελείωσε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Μετά από κάποια αρχική σύγχυση για το αν ο Κάμερον θα πραγματοποιήσει ακόμα μια συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου εμφανίστηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και είπε:

«Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ένα μονοπάτι για την συμφωνία», προσθέτοντας ότι οι 28 ηγέτες έχουν κάνει «σημαντική πρόοδο» στις συνομιλίες.

Αλλά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποίησε τον πρωθυπουργό της Βρετανίας ότι η υπόλοιπη ΕΕ έχει «κόκκινες γραμμές» (παραδοσιακά μια βρετανική διπλωματική φράση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ) – δηλαδή τη μη διάκριση και την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων – ότι είναι δηλαδή ήταν ιερές και απαραβίαστες.

Το Λονδίνο θέλει οι μετανάστες από την ΕΕ στη Βρετανία να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κρατικές παροχές τα πρώτα 4 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς αρκετές πηγές είπαν στην EurActiv ότι οι ξένοι ηγέτες είναι πρόθυμοι να επιτρέψουν στον Κάμερον να «πιστώσει» κάτι στις συνομιλίες που κατά τ’άλλα ήταν τελικά άκαρπες.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Τουσκ δήλωσε ότι οι ηγέτες «εξέφρασαν τις ανησυχίες τους» στον Κάμερον, και ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ήταν «ανοικτός σε εναλλακτικές λύσεις», αλλά «μόνο αν θα μπορούσαν να επιτύχουν τον ίδιο στόχο».

 

Αλλαγή της συνθήκης

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, μίλησε για την ανησυχία της Βρετανίας αναφορικά με την προστασία του νομίσματός της και το City του Λονδίνου έναντι της ευρωζώνης, καθώς και το ζήτημα της αλλαγής της Συνθήκης.

«Τα πιο δύσκολα ζητήματα είναι αυτά που αφορούν στα οφέλη της ευρωζώνης και στην ευημερία των εργαζομένων της ΕΕ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ολάντ.

«Μπορούν να υπάρξουν προσαρμογές […]  αλλά και οι ευρωπαϊκοί κανόνες και αρχές πρέπει να τηρούνται», είπε.

«Ήταν μια ειλικρινής και ανοικτή συζήτηση», πρόσθεσε.

«Αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι οι χώρες εκτός [Ευρωζώνης] δεν μπορούν να εμποδίσουν την προθυμία της ευρωζώνης να προχωρήσει, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να επιβραδύνει περαιτέρω την ενοποίηση της ευρωζώνης».

Ερωτηθείς για αλλαγή της Συνθήκης είπε ότι δεν είναι υπέρ προς το παρόν.

«Σε κάποια χρόνια, ίσως».

 

Πηγή: Euractiv.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.