Quantcast
ΟΟΣΑ: Η νέα κυβέρνηση της Βρετανίας πρέπει να συνεχίσει την πολιτική λιτότητας - enikonomia.gr
share

ΟΟΣΑ: Η νέα κυβέρνηση της Βρετανίας πρέπει να συνεχίσει την πολιτική λιτότητας

δημοσιεύτηκε:

Τις μεταρρυθμίσεις  μείωσης  δημοσιονομικού ελλείμματος θα πρέπει να συνεχίσει η νέα κυβέρνηση της Βρετανίας,  μετά τις εθνικές εκλογές (7 Μαΐου 2015),  όπως έκρινε σήμερα ο  Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

 Αναλυτικότερα, ωστόσο ο  ίδιος οργανισμός ανέφερε ότι: «πιθανόν να  χρειαστεί η επανεξέταση της απόφασης,  να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των δαπανών οι τομείς της υγείας και της παιδείας». Μάλιστα στις 7 Μαΐου 2015 που θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Βρετανία, αναμένεται ότι θα είναι οι πιο αμφίρροπες και απρόβλεπτες στη σύγχρονη ιστορία της χώρας,  ενώ τα βασικά κόμματα υπόσχονται να μη μειώσουν τις δαπάνες για τα σχολεία ή την υγεία.  Όμως η επιλογή αυτή  θα σημάνει απαράδεκτα υψηλές περικοπές σε άλλους τομείς, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

«Η Βρετανία πρέπει να συνεχίσει στον δρόμο της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής προσαρμογής… και να εξασφαλίσει ότι οι προσπάθειες προσαρμογής γίνονται με δίκαιο τρόπο», επισήμανε ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του.

Μεταξύ άλλων η αξιωματική αντιπολίτευση, το  Εργατικό Κόμμα, υπόσχεται να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό, προ των δαπανών για δημόσιες επενδύσεις, εντός της θητείας της επόμενης Βουλής.  Εν συνεχεία, το κυβερνόν Συντηρητικό Κόμμα τονίζει: «ότι θέλει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό πλήρως και να επιτύχει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα».

Μάλιστα ο ΟΟΣΑ επικαλέστηκε στην έκθεσή του τα αποτελέσματα ερευνών, από τα οποία προέκυψε ότι, εάν γίνονταν περικοπές στους τομείς υγείας και παιδείας, τότε αυτό θα  είχε ως συνέπεια την αύξηση των μέσων όρων των περικοπών και σε άλλους τομείς σε πραγματικούς όρους, κάνοντας λόγο για ένα ποσοστό 40% μεταξύ των οικονομικών ετών 2010-11 και 2019-20.

«Επομένως, η σύνθεση της δημοσιονομικής προσαρμογής θα πρέπει να επανεξεταστεί, ώστε να ανακουφιστούν από την πίεση που υφίστανται οι υπηρεσίες οι οποίες έχουν ήδη συμβάλει στην προσαρμογή», επισήμανε ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του. Κάποιοι μελετητές όμως  διαφωνούν έντονα με τις πολιτικές λιτότητας τις οποίες εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση.

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Κοινωνικών και Οικονομικών Ερευνών δημοσίευσε ότι οι πολιτικές λιτότητας αποτέλεσαν έναν περιττό κίνδυνο και προκάλεσαν σοβαρή ζημία στη βρετανική οικονομία.

Επιπλέον ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ότι η οικονομία της Βρετανίας θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,6% του ΑΕΠ το 2015. Ενώ η ανεξάρτητη βρετανική δημόσια υπηρεσία η οποία έχει την ευθύνη για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού εκτίμησε ότι το ΑΕΠ του 2015 θα  φτάσει (+2,4%).

Πάντως, ο ΟΟΣΑ  τόνισε ότι: « η Βρετανία χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα σε έργα υποδομής, ώστε να επιτύχει την αύξηση της παραγωγικότητας, την οποία χαρακτηρίζει απαραίτητη προκειμένου να γίνει η οικονομική ανάκαμψη βιώσιμη».

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.