Quantcast
Όριο χρέους των ΗΠΑ: «Κοντά» σε συμφωνία για την αποφυγή της στάσης πληρωμών - enikonomia.gr
share

Όριο χρέους των ΗΠΑ: «Κοντά» σε συμφωνία για την αποφυγή της στάσης πληρωμών

δημοσιεύτηκε:

Κοντά σε συμφωνία για το όριο χρέους των ΗΠΑ προκειμένου να αποφευχθεί κήρυξη στάσης πληρωμών, φαίνεται πως βρίσκεται το ομοσπονδιακό κράτος.

Υπενθυμίζεται πως χθες έγιναν διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό προκειμένου να υπάρξει ένα πλαίσιο συμβιβασμού. Με βάση τα τελευταία δεδομένα η προθεσμία για την επίτευξη της συμφωνίας αναμένεται να ενσκήψει την 5η αντί της 1ης Ιουνίου, κάτι που δίνει λίγο χρόνο ακόμα στον Λευκό Οίκο και στην αντιπολίτευση.

Μάλιστα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν  είπε χθες  πως είναι «αισιόδοξος» πως θα υπάρξει συμφωνία. «Είμαστε πιο κοντά (στη συμφωνία), αλλά δεν την έχουμε κλείσει ακόμα»,  είχε δηλώσει νωρίτερα πηγή ενήμερη για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, εκφράζοντας πάντως σκεπτικισμό για το εάν πράγματι θα ανακοινωνόταν κάτι εντός ωρών.

Και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, ο πρωταγωνιστής αυτού του πολιτικοοικονομικού σίριαλ στην πλευρά της αντιπολίτευσης, έκανε λόγο για πρόοδο. Αλλά «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ώσπου να συμφωνηθεί», πρόσθεσε, συνεχίζοντας την τακτική της πίεσης στον πρόεδρο.

Υπάρχει πίεση σε αυτή την υπόθεση, που είναι δύσκολο να κατανοηθεί εκτός Ουάσιγκτον, ακόμη περισσότερο εκτός των ΗΠΑ.

Τα αγκάθια

Στα κυριότερα αγκάθια συγκαταλέγεται η απαίτηση των Ρεπουμπλικάνων να δουλεύουν οι δικαιούχοι  προνοιακών επιδομάτων για τα ποσά που λαμβάνουν, αλλά και όσοι λαμβάνουν  βοήθεια από το κράτος, κυρίως επισιτιστική βοήθεια.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως είναι διατεθειμένη να θέσει σε κίνδυνο «περισσότερο  από 8 εκατ. θέσεις εργασίας αν δεν καταφέρουν να πάρουν το ψωμί από το στόμα των φτωχών Αμερικανών  πολιτών».

Η ημερομηνία που το υπουργείο Οικονομικών λέει πως δεν μπορεί  να τηρήσει τις δανειακές  αλλά και άλλες χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της χώρας είναι η 5η Ιουνίου και όχι η 1η, κάτι που δίνει περιθώριο μερικών ημερών ακόμη.

«Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα,  εκτιμούμε πως το υπουργείο Οικονομικών δεν θα διαθέτει επαρκείς πόρους για να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης αν το Κογκρέσο δεν αυξήσει ή αναστείλει το όριο του χρέους έως την 5η Ιουνίου», ανέφερε χθες η κ. Γέλεν σε επιστολή της απευθυνόμενη  προς τα μέλη του αμερικανικού κοινοβουλίου.

Τις δυο πρώτες ημέρες του Ιουνίου θα πρέπει να καταβληθούν πάνω από 130 δισ. δολάρια για συντάξεις και άλλες καλύψεις, ιδίως των βετεράνων, κάτι που σημαίνει πως το υπουργείο θα έχει «εξαιρετικά χαμηλά διαθέσιμα», διευκρίνισε.

Ζητούμενο είναι το Κογκρέσο να εγκρίνει την αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ποσού που μπορεί να δανειστεί το κράτος, διότι αν δεν γίνει αυτό, τότε  οι ΗΠΑ μπορεί να αναγκαστούν να κηρύξουν στάση πληρωμών, κατάσταση άνευ προηγμένου με δυνητικά καταστροφικές οικονομικές, χρηματοοικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Πρόκειται για διαδικασία που για χρόνια ήταν απλά τυπική.  Όμως αυτή τη φορά, οι Ρεπουμπλικάνοι για να δώσουν το πράσινο φως στη συμφωνία αυτή ζητούν να γίνουν δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες . Επισήμως, ο Τζο Μπάιντεν αρνήθηκε να διαπραγματευθεί, κατηγορώντας την αντιπολίτευση πως θέτει υπό «ομηρία» την αμερικανική οικονομία.

Στην πραγματικότητα, σύμβουλοι των δύο πλευρών συζητούν ασταμάτητα επί εβδομάδες και σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου έχουν πλέον συνεννοηθεί για ορισμένες αδρές γραμμές.

Η συμφωνία θα παγώσει κάποιες κατηγορίες δαπανών αλλά αφήνοντας αλώβητους τους προϋπολογισμούς για την άμυνα και τους βετεράνους, κατά ρεπορτάζ των εφημερίδων New York Times και Washington Post.

Σε αντάλλαγμα το όριο του χρέους να αυξηθεί για 2 χρόνια, για ορίζοντα που υπερβαίνει τις προσεχείς προεδρικές εκλογές, μειώνοντας και τον κίνδυνο στάσης πληρωμών μέχρι τότε.

Μείωση του χρέους

Κάθε πλευρά θέλει να περιορίσει τη ζημιά σε πολιτικό επίπεδο. Ο Κέβιν Μακάρθι, που θέλει να εδραιώσει τη θέση του, επιδιώκει να είναι σε θέση να υπερηφανεύεται πως επέβαλε αυστηρή δημοσιονομική λιτότητα, ενώ οι Δημοκρατικοί πως προστάτευσαν κοινωνικά επιδόματα προς αναξιοπαθούντες και τα μεγάλα τους επενδυτικά προγράμματα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που κάνει εκστρατεία για την επανεκλογή του, επανέλαβε την Πέμπτη πως στις διαπραγματεύσεις συγκρούονται «δυο αντίπαλα οράματα».

Ο 80χρονος Δημοκρατικός πολιτικός θέλει να λέει πως δίνει αγώνα για περισσότερη κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη, όμως σύμφωνα τον Τύπο οι διαπραγματευτές του συμφώνησαν να μην αυξηθούν όσο υποσχόταν τα μέσα για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τόνισε χθες πως το να βρεθεί λύση είναι «κεφαλαιώδες» για την παγκόσμια οικονομία, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν «περισσότερα για να μειώσουν το δημόσιο χρέος» τους.

Ακόμη κι αν εξευρεθεί συμφωνία, το χρονοδιάγραμμα θα είναι πιεστικό. Πολλά μέλη του κοινοβουλίου έχουν επιστρέψει στις περιφέρειές τους για μερικές ημέρες, τους δίνει την ευκαιρία το τριήμερο της «Memorial Day» (την τελευταία Δευτέρα του Μαΐου, μεθαύριο 29η φέτος).

Εξάλλου, κάποια μέλη της πιο προοδευτικής πτέρυγας των Δημοκρατικών, όπως και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι, απειλούν να μην εγκρίνουν, ή να καθυστερήσουν όσο περισσότερο μπορούν οποιοδήποτε κείμενο κρίνουν πως κάνει υπερβολικά πολλές παραχωρήσεις στην αντίπαλη πλευρά.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.