Quantcast
Ουκρανία: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - enikonomia.gr
share

Ουκρανία: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

δημοσιεύτηκε:

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία, μετά την απόφαση του πρόεδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Πούτιν είχε διατάξει ρωσικά στρατεύματα να εισέλθουν στην Ουκρανία. Διευκρινίζεται, ωστόσο, πως δεν πρόκειται για εισβολή, αλλά για ειρηνευτικές δυνάμεις της Ρωσίας στις περιοχές των «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε ο Πούτιν

Η συνεδρίαση

Όπως ενημέρωσαν διπλωμάτες, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατόπιν αιτήματος κυρίως των δυτικών κρατών-μελών του, συγκλήθηκε για μια κατεπείγουσα δημόσια συνεδρίαση μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών της Ουκρανίας που ελέγχονται από Φιλορώσους αυτονομιστές από τη Ρωσία.

Το αίτημα υπέβαλαν, βασιζόμενες σε επιστολή της Ουκρανίας προς τον Οργανισμό, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Αλβανία, ενώ το προσυπέγραψε επίσης το Μεξικό, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές.


Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις, η Ρόουζμερι Ντικάρλο, εξέφρασε τη «λύπη» του οργανισμού για την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αποσχισθεισών Λαϊκών Δημοκρατιών της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές και τη «διαταγή να αναπτυχθούν ρωσικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία».

«Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες. Ο κίνδυνος μείζονος σύρραξης είναι πραγματικός και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία», πρόσθεσε κατά την έναρξη της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ουκρανική κρίση, που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος κυρίως δυτικών κρατών-μελών του.

Τα Ηνωμένα Έθνη είναι δεσμευμένα στην προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου, καθώς και των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, πρόσθεσε η κυρία Ντικάρλο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.