Quantcast
Ουκρανία: Καταστράφηκαν 40.000 τόνοι σιτηρών σε ρωσικές επιθέσεις – Άλμα 4% στις τιμές - enikonomia.gr
share

Ουκρανία: Καταστράφηκαν 40.000 τόνοι σιτηρών σε ρωσικές επιθέσεις – Άλμα 4% στις τιμές

δημοσιεύτηκε:

Τα λιμάνια της Ουκρανίας από όπου εξάγονται τόνοι σιτηρών έβαλε στο στόχαστρο ο ρωσικός στρατός και οδήγησε σε άλμα τις τιμές του σιταριού και των τροφίμων.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι σιλό σιτηρών υπέστη ζημιές έπειτα από ρωσική επίθεση εναντίον του λιμανιού Ισμαήλ στον ποταμό Δούναβη.

«Ένας ακόμη ανελκυστήρας στο λιμάνι Ισμαήλ, στην περιοχή της Οδησσού, υπέστη ζημιές από τους Ρώσους. Τα ουκρανικά σιτηρά μπορούν να θρέψουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας, «ο εχθρός επιτέθηκε σε λιμενικές εγκαταστάσεις και βιομηχανικές υποδομές στον Δούναβη», ενώ πρόσθεσε ότι «από τις επιθέσεις υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ένας ανελκυστήρας, υπόστεγα σιτηρών, δεξαμενές, αποθήκες και διοικητικά γραφεία».

Μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, στις 17 Ιουλίου, η Μόσχα έχει πλήξει 26 λιμενικές εγκαταστάσεις, πέντε μη πολεμικά πλοία και 180.000 τόνους σιτηρών, σύμφωνα με το Κίεβο. Η Ρωσία απαντά ότι τα πλήγματα αυτά γίνονται σε αντίποινα για το ουκρανικό πλήγμα εναντίον γέφυρας την οποία χρησιμοποιεί για να ανεφοδιάζει τον ρωσικό στρατό στη νότια Ουκρανία.

Καταστράφηκαν 40.000 τόνοι σιτηρών

Οι ρωσικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πραγματοποιήθηκαν σήμερα νωρίς το πρωί, κατέστρεψαν σχεδόν 40.000 τόνους σιτηρών που προορίζονταν για χώρες της Αφρικής, αλλά και την Κίνα και το Ισραήλ, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ολεξάντρ Κουμπρακόφ.

«Οι Ρώσοι επιτέθηκαν σε αποθήκες και σιλό σιτηρών, σχεδόν 40 χιλιάδες τόνοι σιτηρών, τους οποίους ανέμεναν οι χώρες της Αφρικής, η Κίνα και το Ισραήλ καταστράφηκαν», ανέφερε ο Κουμπρακόφ.

Άνοδος κατά 4% στις τιμές

Μετά τις επιθέσεις οι τιμές του σιταριού πήραν την ανηφόρα με το συμβόλαιο Wv1 στο Chicago Board of Trade να εκτινάσσεται κατά 4%. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι επιθέσεις θα επιφέρουν πλήγμα στα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών και ενδεχομένως η Ουκρανία, που είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο, θα υποχρεωθεί να τεθεί εκτός αγοράς.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.