Quantcast
Παγκόσμιο ρόλο για το ευρώ επιδιώκει ο Γιούνκερ - enikonomia.gr
share

Παγκόσμιο ρόλο για το ευρώ επιδιώκει ο Γιούνκερ

δημοσιεύτηκε:

Να αναδειχθεί σε παγκόσμιο νόμισμα το ευρώ, το οποίο θα ανταγωνίζεται το αμερικανικό δολάριο θέλει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και θα προτρέψει την Ε.Ε. προς αυτή την κατεύθυνση, όπως δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.


Μια από τις ανησυχίες του προέδρου της Κομισιόν είναι η αποτίμηση μεγάλου μέρους των ενεργειακών εισαγωγών των κρατών-μελών της ΕΕ στο δολάριο, παρότι πολύ μικρό μέρος τους προέρχεται από τις ΗΠΑ. Εάν υπάρξει «πολιτική βούληση», συνέχισε ο ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο πρόεδρος της Κομισιόν πιστεύει πως είναι εφικτό μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών αυτών να αποτιμάται σε ευρώ.

Αν και η Νορβηγία εξάγει πετρέλαιο και αέριο στην ΕΕ το οποίο αποτιμάται σε ευρώ, συνέχισε ο αξιωματούχος, άλλες χώρες προτιμούν το αμερικανικό δολάριο. Ανάμεσα στους σημαντικότερους από τους προμηθευτές αυτούς είναι οι χώρες του Κόλπου και η Ρωσία.

Καθώς οι ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ υπαναχωρούν από διεθνείς δεσμεύσεις και συμφωνίες, η ΕΕ ενδέχεται να έχει μπροστά της μια ευνοϊκή συγκυρία για την προώθηση του ευρώ σε πολύ πιο ευρύ ρόλο, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, λίγες ώρες πριν από την ομιλία του Γιούνκερ για την Κατάσταση της Ένωσης.


Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ- ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.